Adolf Minský (1899 - 1971)


Adolf Minský se narodil 9. října 1899 v Praze. Už v sedmnácti letech započal s hereckou dráhou, kdy šel přirozeně v letech 1916 – 1925 k cestujícím kočovným společnostem (např. ředitelů Čecha, Aloise Janovského, Jana Blažka či Josefa Burdy).

A současně hostoval v Praze (Divadlo satiry v Umělecké besedě, Městská divadla pražská a Činoherní klub). V Ostravě byl známý i jako představitel Kašpárka ve hrách pro děti (inspirovaný podle pražského Vojty Mertena). Adolf Minský byl charakteristický herec první poloviny 20. století, když zvládal skloubit činohru i operetu.

V pozdějších létech se z něho vyvinul činoherní charakterní herec a v operetě (v níž si zahrál i po válce) zase starokomik. Režisérskou práci vyzkoušel i v činohře a operetě („Netopýr“, „Ostrov milování“). Těsně po roce 1945 byl Mirskim („Polská krev“), Kozelkou („Fidlovačka“), Pulkou („Netopýr“), Loukotou („Tvrdohlavá žena“), Titem („Vinobraní“), Dainem („Král tuláků“), Konrádem („Talisman“) atd.

Od první poloviny 50. let se objevoval v inscenacích „Nositelé řádu“ (Leopold Zajíc), „Marie Tudorovna“ (Gardiner), „Cyrano z Bergeracu“ (Měšťák a Ragueneau), „Naši furianti“ (Habršperk), „Jan Hus“ (Albík), „Slaměný klobouk“ (Vézinet a Beauperthuis), „Boleslav I.“ (Těřich), „Sen noci svatojánské“ (Tlamička), „Největší z pierotů“ (Placidé), „Figarova svatba“ (Soudní sluha), „Ze života hmyzu“ (Chrobák a Slimák), „Hamlet“ (Hrobník), „Žebrácká opera“ (Kimball), „C. k. státní ženich“ (Kukla), „Revizor“ (Chlopov), „Don Juan“ (František), „Cyrano z Bergeracu“ (Paštikář), „Maryša“ (Hrdlička), „Kosmické jaro“ (Mareš), „Třetí přání“ (Dědeček), „Zmoudření dona Quijota“ (Hlasatel), „Komedie o umučení“ (Hejkman) apod.


9.10.1899
Praha, Rakousko-Uhersko
21.1.1971
Praha, Československo
Adolf Minský csfd

EpizodaUž zase skáču přes kalužeZločin slečny BacilpýškyDrama na lovuMlčení mužůSlasti Otce vlastiPasťákČest a slávaFidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačkaSoukromá vichřiceKáťa a krokodýlNikdo se nebude smátNení doba pro zupákyOsm minut po půlnociPrázdniny s MinkouČerné démantyKrálíci ve vysoké trávěTři tuny prachuBlokádaDnes o půl jedenáctéKoho jsem včera líbal?Hříšní lidé města pražskéhoZáhada hlavolamuÚsměvy světaMilenci z kioskuInventura ve skříňce s líčidly


Aktualizace osobnostního profilu Adolf Minský: 8.11. 2023 19:55