Sam Mendes 58 let


Režisér, jehož jméno se naučil hned po jeho prvním filmu skloňovat snad každý, kdo se o film jen trochu zajímá. Po studiích na univerzitě v Cambridge se nějakou dobu věnoval divadlu a v roce 1993 natočil svůj první televizní film – muzikál CABARET. O tři roky později natočil další televizní muzikál s názvem COMPANY, se kterým vzbudil ještě o něco větší úspěch než s tím předchozím a otevřela se mu tak cesta k celovečerním filmům.

Po Americké kráse se ale ocitl v pozici, která možná působí skvěle, ale pro něj asi zas až tak skvělá nebyla, neboť každý pak jeho další film očekával s ohromným nadšením a on si tak svůj následující projekt musel vybírat hodně opatrně. Nakonec se rozhodl pro mafiánské drama odehrávající se ve 30. letech ROAD TO PERDITION (2002) s Tomem Hanksem, které natočil v roce 2002. Příběh zaměřující se především na problémový vztah otce a jeho syna sice nakonec nesklidil takový ohlas jako Americká krása, ale i tak slavil na všech frontách přinejmenším solidní úspěch a byl nominován na šest Oscarů převážně v technických kategoriích a nakonec získal pouze cenu za nejlepší kameru.

Následovala opět doba pozorného vybírání dalšího projektu a nakonec se Sam Mendes rozhodl pro zfilmování autobiografického románu Anthonyho Swofforda s názvem JARHEAD (2005). Tento válečný počin v hlavní roli s Jakem Gyllenhaalem je z trojice filmů, které zatím natočil, jednoznačně nejrozporuplnější a např. v USA se dočkal hodně vlažného přijetí (slabé kritiky i tržby). Nicméně i tak se podle většiny tuzemských kritiků jedná o velmi zajímavý snímek.


1.8.1965
Reading, Berkshire, England, Velká Británie
Sam Mendes csfd

Empire of Light1917SpectreSkyfallVšude dobře, proč být domaNouzový východMariňákCesta do zatraceníAmerická krásaCompanyCabaretKing LearNational Theatre LiveBen Stokes: Phoenix from the AshesZvuk 007Keepers of the MagicJames Bond's 'Spectre' with Jonathan RossSpectre: Behind the Scenes in AustriaNOW: In the Wings on a World StageBond's Greatest MomentsBackgroundJarhead DiariesFilm o filmu: Road to PerditionAmerican Beauty: Look Closer...Still Tickin': The Return of A Clockwork OrangeBeau gesteThe 75th Annual Tony Awards77th Golden Globe AwardsOscar 2020The 73rd Annual Tony AwardsFront Row FlynnHollywood InsiderIMDbriefIMDb on the Scene - InterviewsThe British Academy Britannia AwardsZlatý Glóbus 2009The 62nd Annual Golden Globe Awards 2005The Culture ShowThe 59th Annual Golden Globe Awards72. Annual Academy AwardsThe 52nd Annual Tony AwardsEl magacineWGN Morning NewsHBO First LookFilm '72


Aktualizace osobnostního profilu Sam Mendes: 14.3. 2024 14:48