Christopher Nolan 53 let


Christopher Nolan se narodil 30. července 1970 v Londýně britskému otci a americké matce. Když v jeho sedmi letech zachvátila svět mánie jménem Star Wars, nevyhnula se ani jemu a se svým starším bratrem Mattem začal natáčel na otcovou 8 mm kameru krátké filmečky. Během studií na University College v Londýně, kde studoval anglickou literaturu, natočil na 8 mm kameru filmeček TARANTELLA, který se dočkal i úspěchu v USA na festivalu Image Union pořádaný společností PBS v roce 1989. To mu otevřelo cestu do studentské filmařské společnosti, kde si navíc poprvé osahal 16 mm kameru.

A právě úspěch FOLLOWING jej postavil na hranici mezi nezávislou filmařinu a komerční svět. K MEMENTU si sám napsal scénář, do hlavních rolí obsadil Guye Pearce, Carrie Ann-Moss a Joe Pantoliana a stvořil jeden z nejoriginálnějších snímků 90. let, kde v obrácené časové chronologii odvyprávěl příběh muže, hledajícího vraha své ženy. Jeho problém je v tom, že nedokáže vytvářet nové vzpomínky, takže jeho jedinými indiciemi jsou spousty tetování na vlastním těle a do podrobna popsané fotky.

Vlna ohlasu, kterou díky Mementu zaznamenal, jej vynesla ještě výš. K dispozici dostal osmdesáti milionový rozpočet, tři oscarové herce, Ala Pacina, Robina Williamse a Hillary Swank, působivý scénář Hillaryho Seitze a stvořil ultratemnpu INSOMNII, ve které tvrdý policajt pátrá po brutálním vrahovi mladé dívky. Nehostinnou Aljašku, den, který nikdy nekončí a neustále se zvyšující pocit vyčerpání způsobený nespavostí hlavního hrdiny, dokázal Nolan přenést na diváka naprosto spolehlivě. Jedinou chybou Insomnie se nakonec stal fakt, že přišla až po Mementu a nedostalo se jí tedy takového uznání.

Ač to nikdo už nečekal, snad téměř každý filmový divák ví, jak to dopadlo v rukou Joela Schumachera, bylo rozhodnuto o resuscitaci komiksového hrdiny, který nosí černou masku se špičatým nosem a obří plášť ve tvaru netopýřích křídel. Pro film BATMAN ZAČÍNÁ si ke spolupráci Nolan přizval scénáristu Davida S. Goyera, který si napravuje reputaci po třetím dílu Bladea a předložili publiku netopýřího muže tak, jak jej zatím ještě nevidělo. V hlavní roli okřídleného mstitele se objevil Christian Bale a rolí jeho protivníků připadly Kenu Watanabemu a Cillianu Murphymu.


30.7.1970
Londýn, England, Velká Británie
Christopher Nolan csfd

OppenheimerTenetDunkerkInterstellarTemný rytíř povstalPočátekTemný rytířDokonalý trikBatman začínáInsomnieMementoSledováníQuayInception - Making of filmCinema16: European Short FilmsCinema16: British Short FilmsDoodlebugLarcenyTarantellaMuž z oceliThe Dunkirk Spirit: Behind the Making of the Movie100 let Warner Bros.Fatal Addiction: Heath LedgerHarry Styles: The Finishing Touch


Aktualizace osobnostního profilu Christopher Nolan: 1.11. 2023 01:17