Daniel Gélin (1921 - 2002)


Francouzský herec Daniel Gélin se narodil 19. května 1921 v Angers. Herecké vzdělání získal v kurzu Reného Simona, který v té době v Paříži patřil k těm nejprestižnějším. Mezi jeho spolužáky patřil například Louis de Funès, nebo dramatik Robert Dhéry. Ve studiu pokračoval na pařížské Státní konzervatoře dramatického umění, kde byl žákem Louise Jouveta. Svou hereckou kariéru zahájil počátkem 40. let současně na divadle i ve filmu.

V průběhu celé své kariéry se současně s filmem věnoval také divadlu a sklízel úspěch na jevištích takových divadel, jako například Théâtre National Populaire. Úspěšně se také věnoval psaní poezie. V roce 1950 vyšla jeho básnická sbírka Fatras, v roce 1965 sbírka Dérives a v roce 1970 Poemes a dire. Je také autorem autobiografické knihy Deux ou trois vies que sont les miennes (Dva tři životy, které jsou moje), která vyšla v roce 1977.

Daniel Gélin byl třikrát ženatý. Jeho první žena byla herečka Daniele Delorme, kterou si vzal v roce 1945 a měli spolu dvě děti. Syn Xavier (narozen 1946) se stal hercem a režisérem. V roce 1992 se potkal se svým otcem ve filmu COUP DE JEUNE (Druhá míza), který režíroval. Manželství skončilo rozvodem v roce 1954, když vyšel najevo Danielův románek s modelkou Marii Christine Schneider. Z této milostné aféry vzešla dcera Maria Schneider, která se později také stala herečkou. Každopádně Gélin se ke svému otcovství nikdy nehlásil. Podruhé se oženil v roce 1955 se Sylvií Hirsh. Měli spolu dvě děti, syn Manuel (narozen 1958) a dcera Fiona (narozena 1962) se také věnují herectví. Ani toto manželství nevydrželo a skončilo rovněž rozvodem v roce 1968. Jeho poslední ženou byla od roku 1973 Lydie Zaks se kterou měl jedno dítě a manželství vydrželo až do Danielovi smrti. Zemřel v Paříži 29. listopadu 2002 na selhání ledvin. O tři roky přežil svého syna Xaviera , který zemřel v roce 1999 na rakovinu.


19.5.1921
Angers, Francie
29.11.2002
Paříž, Île de France, Francie
Daniel Gélin csfd

I pro lásku se zabíjíBerlin NiagaraUne femme d'actionBidochon, LesHommes, femmes, mode d'emploiLes faux médicamentsŘidič a fantomCharlotte et LéaÚtěkyDes feux mal éteintsDuch válečníkaLa Cité de la peurPushing the LimitsCoup de jeuneDe force avec d'autresDo toho, mládeži!L'ÉvanouieLes ténorsSvištiEaux dormantes, LesCrimes et jardinsL'Amérique en otageMauvaise filleSecrets professionnels du Dr Apfelglück, LesUn type bienMister FrostPromotion canapéOlympe de nos amoursÉté de tous les chagrins, L'Cesta zhýčkaného dítěteLa Vie est un long fleuve tranquilleDandinSécurité publiqueBlitzVia MontenapoleoneEmmenez-moi au théâtre: La robe mauve de ValentineDelitto, UnDětiProgetto AtlantideGuy de MaupassantNoc ve VarennesConversations dans le Loir-et-CherSezona mira u ParizuSigné FuraxHonorable société, L'Oeil du maître, L'TarendolMonsieur MasureFilmový románLa Vocation suspendueLouis XI ou La naissance d'un roiSchwüle TageScénario, LeC'est arrivé à ParisZáletník 2Jalousie, LaCo je moc, to je mocDiálogos de exiliadosGueule de l'emploi, LaQuai de l'étrangleur


Aktualizace osobnostního profilu Daniel Gélin: 17.11. 2023 04:43