Radek Krejčí 59 let


Radek Krejčí je český operní pěvec a herec. K profesionálnímu zpěvu ho přivedla profesorka D. Součková, která mu pomohla s přípravou na pražskou Akademii múzických umění. AMU absolvoval ve třídě profesora Karla Bermana v roce 1988. Již během studia hostoval v příbramské činohře a debutoval na scéně ústeckého divadla rolí Colase v Mozartově opeře „Bastien a Bastienka“ (1986).

V letech 1993–1996 spolupracoval s Pražským komorním sborem na nejzávažnějších partech operní literatury pro festival G.Rossiniho v Pesaru („Maometto“, „Semiramide“, „Vilém Tell“), pro Grande Theatre de Geneve („Boris Godunov“, „Billy Budd“, „Lohengrin“) a Maggio Musicale Fiorentino („Čarostřelec“, „Fierrabras“). Při této práci se setkal s největšími velikány operního světa jako jsou S. Ozawa, W. Sawallisch, Ch. Thielemann, S. Bychkov, R. Norrington, G. Gelmetti, S. Ramey, M. Pertussi, G. Kunde a další.

Celou dekádu devadesátých let intenzivně spolupracoval s dirigentem Johannesem Wetzlerem (Landestheater Linz) na duchovním díle A. Brucknera a W. A. Mozarta, které s velkým úspěchem provedl jak v Linzi, tak bazilikách v St.Florianu, Lilienfeldu, Sonntagbergu, či Altmünsteru a Č.Budějovicích.

Roku 1998 se stává sólistou opery ústeckého divadla. Zde vytvořil, mimo mnoha jiných, role v operách W. A. Mozarta („Don Giovanni“, „Kouzelná flétna“, „Figarova svatba“), G. Pucciniho („Bohéma“, „Madama Butterfly“, „Tosca“), G. Verdiho („Otello“, „Traviata“, „Rigoletto“), v operetách F. Lehára („Veselá vdova“, „Země úsměvů“, „Giuditta“) a J. Strausse („Cikánský baron“, „Netopýr“, „Noc v Benátkách“) a muzikálech „My Fair Lady“, „Sugar“, „Funny Girl“, „Cikáni jdou do nebe“, nebo „Noc na Karlštejně“. Celkem má nastudováno přes 75 rolí.


14.6.1964
Praha, Československo
Radek Krejčí csfd

DonšajniZvláštní bytostiZemě úsměvůUliceNejvětší z Pierotů


Aktualizace osobnostního profilu Radek Krejčí: 6.11. 2023 17:13