Alan J. Pakula (1928 - 1998)


Pocházel z rodiny židovských přistěhovalců z východní Evropy, vystudoval dramatické umění na Yaleově univerzitě. Ve filmové branži začínal u Warner Brothers, začátkem padesátých let se stal asistentem produkce u Paramountu. Postupně se vypracoval na producenta a s režisérem Robertem Mulliganem založil vlastní společnost.

K jeho dalším známým titulům patří thrillery PODEZŘENÍ (1990) s Harrisonem Fordem a PŘÍPAD PELIKÁN (1993) s Julií Robertsovou. V dramatu TICHÝ NEPŘÍTEL (1997) konfrontoval pronásledovaného irského teroristu s férovým newyorským policistou.

Za snímek VŠICHNI PREZIDENTOVI MUŽI a za film SOPHIINA VOLBA byl dvakrát nominován na Cenu Americké filmové akademie Oscar za nejlepší režii.


7.4.1928
Bronx, New York City, New York, USA
19.11.1998
Melville, Long Island, New York, USA
Alan J. Pakula csfd

Tichý nepřítelPřípad PelikánOchotní dospělíPodezřeníZítra na shledanouSirotciDream LoverSophiina volbaBankovní převodZačít znovuPřijíždí jezdecVšichni prezidentovi mužiPohled společnosti ParallaxLáska a bolest a celá ta zatracená věcKluteSterilní kukačkaPlíživý měsícUp the Down StaircaseJaká je Daisy CloverováKdyž do deště se dáMuž, o němž nic nevímJako zabít ptáčkaFear Strikes OutAlan Pakula: Going for TruthJohn G. Avildsen: King of the UnderdogsFearful SymmetryGeorge Stevens: A Filmmaker's JourneyThe 49th Annual Academy AwardsThe 35th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Alan J. Pakula: 31.10. 2023 08:48