Frank Villard (1917 - 1980)   † 63 let


Francouzský herec Franck Villard byl v poválečném období oblíbeným představitelem mužných hrdinů na straně zákona i zločinců. Narodil se v Saint-Jean d΄Angely na západě Francie, jeho vlastní jméno znělo François Drouineau. Po studiích se snažil uplatnit jako malíř, dekoratér a designér, na začátku druhé světové války byl povolán do armády. Předstíráním vážné nemoci se mu podařilo vymanit se z aktivní vojenské služby a následně se protloukal po Francii v různých zaměstnáních.

Po druhé světové válce se Franck Villard stal jedním z nejvyhledávanějších herců mladé generace, točil několik filmů ročně a jeho partnerkami byly největší ženské hvězdy té doby, jako Simone Signoret, Renée Saint-Cyr, Madeleine Robinson, Arletty a další. Mezi jmény režisérů jeho filmů defilují jména komerčních filmařů i umělecky ambiciózních tvůrců, prakticky každý Villardův titul přesáhl magickou hranici jednoho miliónu návštěvníků v kinech, přesto je dnes většina z nich jen málo známá a na DVD je k dostání jen malý zlomek (například S VYLOUČENÍM VEŘEJNOSTI – Huis-clos, 1954).

Kromě filmu se Franck Villard začal uplatňovat také v divadle, hrál například v Théâtre du Vieux-Colombier, později v Théâtre des Ambassadeurs. Popularita Francka Villarda přesáhla hranice Francie a několik filmů natočil také v Itálii a Španělsku. Komerčně úspěšnou spolupráci obnovil s režisérem Jeanem Stellim a na přelomu 50. a 60. let hrál hlavní roli kapitána Thierryho ve čtyřech špionážních filmech s tématikou činnosti elitního oddělení francouzských tajných služeb, tzv. druhé kanceláře. Nejúspěšnější byl první z nich, POPLACH VE DRUHÉ KANCELÁŘI (Alerte au deuxième bureau, 1956), návštěvnost dalších pokračování měla sestupnou tendenci, přesto se jednalo o poslední triumf Francka Villarda v kinech.

Nástup nových idolů mladší generace byl jednou z příčin ústupu Francka Villarda z předních pozic a od poloviny šedesátých let se ve filmu prakticky přestal vyskytovat. Jednu z posledních kreací, pro něj v nezvyklé roli faráře, odehrál ve filmu POD AFRICKÝM SLUNCEM (Le soleil noir, 1966). Později se objevil ještě několikrát v televizi. Smrt následkem infarktu zastihla Francka Villarda nečekaně při divadelním turné s Čechovovou hrou Platonov ve Švýcarsku. Zemřel v Ženevě 19. září 1980 ve věku 63 let. Zůstalo po něm bezmála šedesát filmových rolí.


24.3.1917
Saint-Jean-d'Angely, Francie
19.9.1980
Ženeva, Švýcarsko
Frank Villard csfd

À une voix près... ou La naissance de la IIIe républiqueApokalypsaHistoires de voyous : L'élégantLe Procès de RiomComptes à reboursPod africkým sluncemQuand passent les faisansVelký pánMata HariChasse à l'hommeBranco di vigliacchi, UnGentleman z EpsomuGigotLa bella LolaLe Crime ne paie pasDeuxième bureau contre terroristesKrál padělatelůDétournement de mineursÉnigme aux Folies BergèreLa violeteraRapt au deuxième bureauDeuxième bureau contre inconnuLes Mystères de ParisSylviane de mes nuitsAlerte au deuxième bureauBeatrice CenciJe plaide non coupableLes IndiscrètesSoupçonsBoulevard du crimeHuis closLe Secret d'Hélène MarimonLa voce del silenzioMandat d'amenerLes Sept Péchés capitauxWanda la peccatriceLa Belle ImageLe Cap de l'espéranceLe Garçon sauvageMilenci z mrtvého rameneFusillé à l'aubeManéžeMinne, l'ingénue libertineVient de paraîtreGigiLe Cavalier de Croix-MortLe Signal rougeFausse identitéLe Mystérieux Monsieur SylvainL'Ennemi sans visageSkříňka snůFeu sacréBylo jich šest ..Un juge, un flicLes Dossiers de l'écran


Aktualizace osobnostního profilu Frank Villard: 24.4. 2024 23:31