Milos Kirek (1946 - 1993)


V Česku poměrně neznámý herec Milos Kirek (také někdy Milow Kirek, což byl spíše překlep na klávesnici), rodným jménem Miloš Kučírek, se narodil v Prostějově a vyrůstal v učitelské rodině v Havířově. Od dětství se chtěl stát hercem, ale nikdy ho nenapadlo, že se dostane až do Hollywoodu.

Na podzim roku 1968, po srpnové okupaci, odejel Miloš studovat angličtinu do Londýna. Poté, co prezident Husák na začátku normalizace zrušil všechna platná víza, byl považován úředně za emigranta a také za to byl v ČSSR v nepřítomnosti odsouzen. Jako emigrant získal britský pas a zvolil si pro usnadnění jméno Milos Kirek. V Londýně začal hrát v televizních seriálech, z nichž u nás nejznámější jsou Profesionálové. Většinou dostával role agentů z východního bloku. Občas také hrál v divadle („Matka Kuráž“). Na živobytí si mezi natáčením a hraním přivydělával renovacemi interiérů, sám se vyučil zručným řemeslníkem.

Posléze získal role v Hollywoodu. Přestěhoval se do Los Angeles a zelenou kartu k pobytu a práci v USA získal stejným způsobem jako ve filmu Green Card, sňatkem s americkou právničkou, děti neměl. Opět hrál nejčastěji role padouchů z východu. Zahrál si i v Bondovce Nikdy neříkej nikdy. Stejně jako v Londýně si přivydělával na placení účtů renovacemi domů.

Do vlasti se vrátil pouze jednou, a to ještě před sametovou revolucí v dubnu 1989, kdy přiletěl navštívit rodinu. V letadle do Ostravy se náhodou opět potkal s režisérem Janem Kačerem. Kirek už tehdy předpovídal, že do Vánoc padne režim a Havel bude prezidentem. V dubnu 1989 zněla jeho slova neuvěřitelně (že by se to v USA už vědělo?!).


25.4.1946
Prostějov, Československo
9.2.1993
Los Angeles, California, USA
Milos Kirek csfd

The CompanyObranná hraNikdy neříkej nikdyOmen 3: Poslední střetnutíAt the Fountainhead (of German Strength)Operace OmegaSuez 1956Sex PlayA Warm DecemberTo je vražda, napsalaMacGyverThe WizardSt. ElsewhereSummer SeasonScarecrow and Mrs. KingSquadronProfesionálovéQuest of EaglesTinker, Tailor, Soldier, SpyThe SandbaggersBBC2 Play of the WeekJubileePremiereRomanceKillersQB VIISoldier and MeLove StoryMoonbase 3ThrillerColditzLotus Eaters, TheSpyder's WebSykesThe ProtectorsA Family at WarSpecial BranchTak jde časDixon of Dock GreenDisneyland


Aktualizace osobnostního profilu Milos Kirek: 3.11. 2023 16:00