Ria Byron (1909 - 1996)


Dnes již neznámá herečka zajímavého jména Ria Byron či Byronová se sice narodila v Žďáru nad Orlicí, ale její rodina žila v Praze na Vinohradech, kde její otec vlastnil činžovní dům. Vlastním jménem se jmenovala Marie Weidenhofferová, její otec se jmenoval Jan a maminka Anna roz. Schartová.

Když Machatý začal připravovat v Rakousku film Nocturno (1934), vzpomněl si na mladou Marii a nabídl jí roli v tomto filmu. Marie roli tentokrát přijala, ale jméno Weidenhofferová se mu zdálo být dosti krkolomné, a tak vzniklo umělecké Byron a z Marie pouze Ria.

Ve filmu Nocturno hrála tedy jednu z hlavních ženských rolí Nitu. Brzy po premiéře filmu přijala nabídku od českého režiséra Jana Svitáka, aby si zahrála hlavní ženskou roli Milady Hájkové v dnes ztraceném filmu Pan otec Karafiát (1935).

Brzy po premiéře filmu se jí stala vážná autonehoda, která jí znemožnila případné další učinkování ve filmu. Po zotavení však již další nabídka k filmování nepřišla. Po roce 1937 uváděla jako své povolání majitelka obchodu v Praze na Vinohradech.


13.1.1909
Žďár nad Orlicí, Rakousko-Uhersko
30.3.1996
Krásná Hora, Havlíčkův Brod, kraj Vysočina, Česko
Ria Byron csfd

Pan otec KarafiátNocturno


Aktualizace osobnostního profilu Ria Byron: 30.3. 2024 01:14