Nargis (1929 - 1981)


"Téměř ve všech filmech vytvořila Nargis postavy žen, po kterých snadno zatoužíte a budete je zbožňovat. Její herecké charisma spočívá v tom, s jakou lehkostí přechází z prostého do šarmantního projevu." M.L. Dhawan, The Tribune

Často představovala ženy stojící před obtížnou volbou, což vedlo k tragickým koncům. Ve většině filmů byli jejími hereckými partnery Dilip Kumar a Rádž Kápúr, se kterým, v té době již ženatým, údajně udržovala dlouholetý poměr i v reálném životě. Její nejslavnější rolí je bezesporu Radha z vesnického dramatu Mehbúba Khana MATKA INDIE (1957), které bylo nominováno na Cenu Akademie. Za svůj výkon byla Nargis oceněna Cenou Filmfare pro nejlepší herečku. V roce 1958 se provdala za herce Sunila Dutta, který ji pomohl během natáčení "Matky", když zůstala uvězněna mezi hořícími kupkami sena. Po svatbě Nagris v podstatě zanechala hraní a věnovala se rodině.

Z pozdějších snímků stojí za zmínku drama RAAT AUR DIN (1967), za které obdržela Národní filmovou cenu a nominaci na Cenu Filmfare. Poslední roli měla v řeckém filmu TOSA ONEIRA STOUS DROMOUS (1968); její filmy byly v Řecku ve své době velmi populární. S manželem založili uměleckou skupinu, která bavila vojáky v pohraničních oblastech a která jako první vystupovala v Dháce po vzniku Bangladéše (1971). Se Sunilem měla tři děti: syn Sandžaj (1959) se stal úspěšným hercem, tchán její dcery Namraty, které říkali Andžu (1962), rovněž hrál v MATCE INDII (1957) a dcera Priya (1966) se vydala na politickou dráhu a působí dnes jako poslankyně ve Sněmovně lidu (Lok Sabha), tedy Dolní komoře indického parlamentu.

Později se Nargis věnovala spastickým dětem a stala se první patronkou Společnosti spastiků v Indii. Dočkala se nominace do Horní komory (Radžya Sabha) indického parlamentu, avšak onemocněla a v New Yorku podstoupila léčbu rakoviny slinivky. Po návratu do Indie se její stav zhoršil, v bombajské nemocnici upadla do kómatu a následujícího dne zemřela. Stalo se tak jen pár dnů před premiérou synova režisérského debutu ROCKY (1981).


1.6.1929
Kalkata, Britská Indie
3.5.1981
Bombaj, Indie
Nargis csfd

Tosa oneira stous dromousDeva Tuzhi Sonyachi JejuriRaat Aur DinYaadeinKala BazarAdalatGhar SansarLajwantiMatka IndieMiss IndiaPardesiChori ChoriPod rouškou nociDarebaAngareyAahDhoonPaapiAmberAnhoneeAshianaBewafaSheeshaDeedarHulchulPyar Ki BaatenSaagarTulákAadhi RaatBabulChhoti BhabbiJan PahchanJoganKhelMeena BazaarPyaarAndazDarogajiLahoreMonzumRoomalAagAnjumanAnokha PyarMelaMehandiRomeo and JulietNargisBisvi SadiHumayunTaqdeerTamannaTalashe Haq


Aktualizace osobnostního profilu Nargis: 1.12. 2023 15:37