Jana Janěková 68 let


Herečka Jana Janěková, rozená Válková, pochází ze Zlína, její otec byl hudebníkem, hudbě se jako dirigent věnuje také její bratr Roman Válek. Rodinné zázemí přivedlo Janu Janěkovou k uměleckému směřování a na Státní konzervatoři v Praze vystudovala herectví (1976). Jejím prvním působištěm bylo Východočeské divadlo Pardubice (1976-1978), kde zaujala například v Shakespearově hře Sen noci svatojánské, poprvé se zde také setkala s muzikálem (Oklahoma), kterému se později věnovala aktivněji. Po krátkém angažmá v Hradci Králové získala na dva roky zázemí v Divadle Oldřicha Stibora v Olomouci (1979-1981), kde opět dostala příležitost v klasickém repertoáru. Významné bylo její další působení v Divadle Petra Bezruče v Ostravě (1980-1985). Na této scéně se již prosadila jako výrazná muzikálová herečka (Nejkrásnější válka, Bleděmodrý Petr), znovu ale vynikla i v činohře a za hlavní roli v představení Elektro, má lásko, získala Cenu Literárního fondu.

Ještě jako studentka konzervatoře začala Jana Janěková točit na Barrandově, nevelké dívčí role odehrála ve filmech VELIKONOČNÍ DOVOLENÁ (1971) nebo POSLEDNÍ PLES NA ROŽNOVSKÉ PLOVÁRNĚ (1974). Její poměrně nepočetná filmografie z dalších let je důsledkem jejích mimopražských divadelních angažmá, což je případ i mnohých jiných herců. Výraznější příležitost dostala jako číšnice v kriminálním filmu SMRT STOPAŘEK (1979), na filmovém plátně pak ztvárňovala menší role manželek a matek, v době svého působení v Ostravě se objevovala v inscenacích tamního televizního studia, totéž se týká brněnské televize po jejím přechodu do zdejšího Státního divadla v roce 1987. Menší, ale zapamatovatelnou roli dostala v seriálu MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ (1984), v pozdějších letech se uplatnila v seriálových projektech brněnského televizního studia (DETEKTIV MARTIN TOMSA, 1996; ČETNICKÉ HUMORESKY, 1997).

Vysokou, i když diskutabilní popularitu přinesl Janě Janěkové sitcomový seriál NOVÁCI (1995-1996) z produkce televize Nova. Později hrála v dalších seriálech komerčních televizí (LETIŠTĚ, 2006; SVĚTLA PASÁŽE, 2007), po dlouhých letech se také dočkala výrazné filmové role, a sice psycholožky Hany ve filmu HEZKÉ CHVILKY BEZ ZÁRUKY (2006).

Jana Janěková má tři dcery; nejstarší dcera Jana Janěková (*1978) pochází ze vztahu s předčasně zemřelým hercem Petrem Svojtkou (1946-1982), dvojčata Markétu a Adélu má z dalšího vztahu. Všechny tři děti se v různých oborech daly taktéž na uměleckou dráhu.


5.6.1955
Zlín, Československo
Jana Janěková csfd

Tajemství staré bambitkyBludičkyDešťová vílaPoutaO kominickém učni a dceři cukrářeHezké chvilky bez zárukyStříbrná vůně mrazuJanek nad JankyTaťkaStůj, nebo se netrefím!KurýrNěkdo zvoníSvlékání kůžeČerná FortunaParta za miliónZápas o člověka NelibuMimořádný případSmrt spořádaného občanaDědečekHerecJednou za životZkušební dobaAgras 01Start do protisměruDeset děvčátek a žádný mužHolčičí kapelaJsou určité hranicePrincipálkaLékař a lékárníkTvář za oknemKočár pro princeznuHrom do kapelníkaMichal detektivemRohanův principVánoční stromekSmrt stopařekLvi salónůKdy začínáme žít jinakPremiéra se odkládáPrvní den svobodyVlivná osobaZanechám-li já strom zelenýKrálovské usínáníPoslední ples na rožnovské plovárněLáskaTři chlapi na cestáchDvě věci pro životVelikonoční dovolená4teensCesty domůStrážce dušíNemocnice na kraji města - nové osudySvětla pasážeLetiště


Aktualizace osobnostního profilu Jana Janěková: 3.11. 2023 00:37