Joel Schumacher (1939 - 2020)


Čím menší rozpočet, tím lepší film. Právě takhle zní nepsané pravidlo tohoto režiséra, který se narodil 29 srpna roku 1939 v New Yorku rodině skandinávských emigrantů. Když absolvoval návrhářskou školu Parson School of Desing asi jej nenapadlo, že by se někdy mohl věnovat filmu a naplno se věnoval navrhování oblečení. Ale poté co přišlo několik neúspěchů v řadě, jak osobních, tak pracovních přešel k filmu.

Režie se ujímá poprvé v TV filmu PŘÍBĚH VIRGINIE HILLOVÉ (1974), který byl divácky přijat s poměrně slušnou odezvou. NEUVĚŘITELNĚ SE ZMENŠUJÍCÍ ŽENA (1981), D. C. CAB (1983) a OHEŇ SV. ELIÁŠE (1985) se s velkým diváckým ohlasem nesetkali. Poté se ale objevil projekt, který Schumachera vynesl výš v očích diváků. Tím filmem se stali ZTRACENÍ CHLAPCI (1987), kde si hlavní role upírů zahráli Jason Patrick a Kiefer Sutherland. Film BRATRANEC A SESTŘENICE (1989) si větší divácký ohlas opět vydobyl spíše až v televizi. Svůj opravdu první velký úspěch si ale vychutnal až s filmem HRÁČI SE SMRTÍ (1990) o partě mediků, kteří si pohrávají s klinickou smrtí. Do filmu obsadil tehdy ještě málo slavné herce jako Julii Robetsovou a Kiefera Sutherlanda, ale tah mu vyšel a film slavil úspěch, když se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší zvuk. Zlatá soška se však nakonec neobjevila. Další spolupráce s Julií Robertsovou ZEMŘÍT MLADÝ (1991) však už tolik nevyšla.

Po těch všech (polo)úspěších a neúspěších přišel film, kterým Schumacher oslnil kritiku i diváky. VOLNÝ PÁD (1993) poprvé spočítal jeho nepřímou úměru, že čím menší rozpočet, tak tím lepší film. Film o muži, který se rozhodne, že si to rozdá se systémem, společností a obyčejnými kolemjdoucími byl postaven na vynikající Schumacherově režii a hereckém výkonu Michaela Douglase. Ten si spolupráci s Schumacherem pochvaloval a jeho kariéra dostala velmi pevnou podpěru.

Předloha autora soudních a právních románů Johna Grishama se stala základem filmu NEBEZPEČNÝ KLIENT (1994), který sice slavil menší úspěch než VOLNÝ PÁD, ale úspěch to přesto byl. Pak ale přišli dva největší omyly jeho režijní kariéry. Pokračování Burtonových kultovních filmů o Batmanovi BATMAN NAVŽDY (1995) a BATMAN A ROBIN (1997). Schumacher se dostal do nezáviděníhodné situace: kritika jej strhala, fanoušci původních filmů jej proklínali a obyčejní diváci se tvářili poněkud rozpačitě. Nic nezachránila účast hereckých hvězd jako George Clooney, který účast v BATMAN A ROBIN považuje za největší filmový omyl své kariéry, Val Kilmer, který si zahrál hlavního hrdinu v BATMAN NAVŽDY, ale taky Arnold Schwazenegger, Nicole Kidmanová, Tommy Lee Jones nebo Jim Carrey. Schumacher. Byl připsán na odpadní listinu režisérů. Nic nepomohlo ani to, že mezi Batmany natočil film ČAS ZABÍJET (1996) podle předlohy Johna Grishama, který byl i přes své kvality jednoduše "zapomenut".


29.8.1939
New York City, New York, USA
22.6.2020
New York City, New York, USA
Joel Schumacher csfd

TerorDílerKrvavý potok23Fantom operyVeronica GuerinTelefonní budkaČeská spojkaTábor tygrů8 MMBezva poldaBatman a RobinČas zabíjetBatman navždyNebezpečný klientVolný pádZemřít mladýHráči se smrtíPříbuzníZtracení chlapciEliášův oheňTaxikářiMalá, menší, ještě menšíAmateur Night at the Dixie Bar and GrillThe Virginia Hill StoryDomek z karet2000 Malibu RoadINXS: Kick: The Video FlickSeal: Kiss from a Rose, Version 1INXS: Devil InsideČarodějMycí linkaSparkleCode Name: FoxfireInteriéryZajatec 2. avenueKonec SheilySpáčZamilovaný advokátPlay It As It LaysThe Big ShowVítejte v HollywooduNightcapHalstonVelmi RalphEli Roth: Historie hororuNora Ephron: Všechno je námětBatmobil


Aktualizace osobnostního profilu Joel Schumacher: 24.3. 2024 23:39