Iván Petrovich (1896 - 1962)


Iván Petrovich, rozený Swetislaw Petrovic absolvoval gymnázium v rodném Neusatzu, poté začal studovat techniku v Praze a Bělehradě. Byl vícestranně založený. Hrál na několik hudebních nástrojů, zpíval, byl členem fotbalového a atletického klubu budapešťské Polytechniky. Za fotbalovou jedenáctkou odehrál několik mezinárodních zápasů, které byly pořádány v tehdejším Německu. Roku 1912 byl za Maďarsko členem fotbalového týmu pro Olympijské hry ve Stockholmu.

První film A NAPRAFORGÓS HÖLGY natočil roku 1918. Ve stejném roce následoval film DER STERN VON DAMASKUS rakouského režiséra Michaela Kertesza (později se prosadil v Hollywoodu pod jménem Michael Curtiz, roku 1942 režíroval film Casablanca). Filmem DIE TÄNZERIN NAVARRO, kde hrál s tehdejší hvězdou Astou Nielsenovou si v Německu vydobyl první herecké úspěchy. V následujících letech němé éry byl obsazován v mezinárodních filmech, jako např. ve francouzském LA FEMME NUE (1926), americkém THE GARDEN OF ALLAH (1927), nebo německém ALRAUNE (1928).

V třicátých letech hrál ve filmech německé produkce. Svou roli ve filmu zahrál, v muzikálu odzpíval, jako např. husara Stefana Koltayho ve VIKTORIA UND IHR HUSAR (1931), nebo doktora Bodo v OPERNREDOUTE (1931), dále kapitána Stoneho v DIE BLUME VON HAWAII (1933). Hrál např. s Theo Lingenem, Liane Haidi a Polou Negri. Časopis Filmwelt, č. 27 ze 7. června 1935 otiskl o herci článek s názvem: „Patnáct let hercem.", kde mimo jiné píše: „Petrovich není jen herec a zpěvák, který odehrál rozličné role v německém filmu. Jeho patnáctiletá kariéra jej řadí k jeho dějinám. Patnáct let, je buď dlouhá, nebo krátká doba, záleží, jak to člověk vezme. Petrovich vtiskl filmu nový impuls a stal se spojkou mezi německým a jugoslávským filmem." Jeho posledním německým filmem byl propagantický FEINDE (1940).

Petrovich opustil Německo a přesídlil do Maďarska, zde během druhé světové války hrál ve třech filmech maďarské produkce. Prvním byl ÉLETRE ÍTÉLTEK! (1941), poté si z Hansem Moserem (Moser emigroval do Maďarska z Rakouska, jeho manželka byla židovka.) zahrál v EINMAL DER LIEBE HERRGOTT SEIN (1942), posledním byl MACHITA (1944). Po válce přesídlil do Vídně, dalo by se říci, že po německém a maďarském období, přišlo rakouské.


1.1.1896
Novi Sad, Rakousko-Uhersko
18.10.1962
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Západní Německo
Iván Petrovich csfd

Forever My LoveThe JourneyVýtah na popravištěFrühling in BerlinWitwer mit 5 TöchternSissi, mladá císařovnaDer ZarewitschEinmal kehr' ich wieder... Dalmatinische HochzeitMan nennt es LiebeDas letzte RezeptDie FörsterchristlFritz und FriederikeThe Devil Makes ThreeCzardas der HerzenVerklungenes WienMaharadscha wider WillenPrämien auf den TodWer bist du, den ich liebe?EroicaArlberg-ExpressProcesVerlorenes RennenII. magyar kívánsághangversenyKalotaszegi MadonnaMachitaÓpiumkeringőEinmal der liebe Herrgott seinMagdolnaEurópa nem válaszolÉletre ítéltek!FeindeParkstrasse 13Policejní akta FabreaniÚstředna RioDie Nacht der EntscheidungMonikaStärker als die LiebeKorunní svědkyněKorálová princeznaS vyloučením veřejnostiUtrpení a láska ženyDas FrauenparadiesDrei Mäderl um SchubertMädchen in WeißWer zuletzt küßt...Der rote ReiterKozák a slavíkKönigstigerGern hab' ich die Frau'n geküßtLáska u carského dvoraPolská krev (německá verze)Kvítek z HavajeManolescu, der Fürst der DiebeMuß man sich gleich scheiden lassenV tom domečku pod Emauzy (rakouská verze)Der Diamant des ZarenDer FeldherrnhügelHolzapfel weiß allesBoudoir diplomatiqueNetopýr


Aktualizace osobnostního profilu Iván Petrovich: 29.2. 2024 23:59