Anton Walbrook (1896 - 1967)


Adolf Wilhelm Anton Wohlbrück se narodil do jednoho z nejkouzelnějších prostředí své doby, během přezimování ve Vídni. Jeho otcem byl cirkusový klaun Adolf Ferdinand Wohlbrück (1864–1930), pocházející z Hamburku. Matkou byla rakouská židovka Gisela Rosa Cohnová. Byl zároveň vnukem německého herce Adolfa Wohlbrücka (1826–1897). Navštěvoval klášterní školu ve Vídni. Gymnázium absolvoval v Berlíně, kde se přihlásil do herecké školy Maxe Reinhardta.

Jednou se jej ve společnosti ptali, jestli se narodil ve smokingu. On sám to uváděl na pravou míru tím, že v cirkuse a nahý. Roku 1932 hrál v DER STOLZ DER 3. KOMPANIE prince Willibalda, druhou hlavní roli. Od roku 1933 začal nosit knír. Wohlbrück byl poloviční žid, homosexuál, netajil se nijak svou nenávistí k nacistům a tak roku 1936 emigroval přes Francii a Spojené Státy do Anglie. Zde si změnil jméno na Anton Walbrook a pomáhal do vypuknutí války kontakty i penězi židovským uprchlíkům.

V anglických filmech brzy prorazil do hlavních rolí. Zahrál si ji již ve svém druhém anglickém filmu THE SOLDIER AND THE LADY. V roce 1947 obdržel britské občanství a navázal zpřetrhané kontakty s původní vlastí. Začal hrát divadlo v Düsseldorf, další nabídky přišly z Hamburgu a Stuttgartu. Roku 1950 se vrací do německého filmu. V KOENIG FUER EINE NACHT hrál hraběte Lerchenbacha.

Roku 1967 obdržel Zlatý filmový pás za celoživotní dílo. Na konci března 1967 hrál v mnichovském divadle Kleine Komödie ve hře Noela Cowardse DUETT IM ZWIELICHT. Při závěrečné děkovačce upadl z jeviště a těžce se zranil. Jeho vyčerpaný organismus podlehl 9. srpna těžkému infarktu. Podle jeho poslední vůle, leží urna s jeho popelem na londýnském hřbitově St. John's Church.


19.11.1896
Vídeň, Rakousko-Uhersko
9.8.1967
Garatshausen, Bayern, Západní Německo
Anton Walbrook csfd

Robert und ElisabethArzt am Scheideweg, DerLauraVenus im LichtI Accuse!Saint JoanDer SchwierigeLola MontèsOh... Rosalinda!!Případ MauriciusWiener WalzerKönig für eine NachtRejPiková dámaČervené střevíčkyThe Man from MoroccoŽivot a smrt plukovníka Blimpa49th ParallelDangerous MoonlightGaslightSixty Glorious YearsThe RatThe Soldier and the LadyVictoria the GreatAllotriaCarův kurýrPort Arthur (francouzská verze)Port Arthur (německá verze)Carův kurýrIch war Jack MortimerLe baron tziganePražský studentRegineZigeunerbaronDvakrát svatbaFalešná dvojčataMaškarádaŽena, která ví co chce (německá verze)Georges et GeorgetteNebojte se láskyValčíková válkaViktor a ViktoriaDer Stolz der 3. KompanieDrei von der StempelstelleMelodie láskyFünf verfluchten Gentlemen, DieSalto MortaleStuart Webbs: Das Geheimnis von Schloß ElmshöhMater dolorosaMartin LutherMarionettenHitlerův HollywoodLand of Liberty


Aktualizace osobnostního profilu Anton Walbrook: 2.3. 2024 01:50