Jim Sheridan 75 let


Filmy režiséra, scenáristy a producenta Jima Sheridana jsou známé po celém světě. O jejich kvalitě svědčí i fakt, že byly oceněny dvěma Oscary, šestnácti nominacemi na Oscara a bezpočtem prestižních mezinárodních cen. Sheridan sám byl na Oscara nominován pětkrát: dvakrát v kategorii Nejlepší režie za snímky Moje levá noha a Ve jménu otce a třikrát za scénáře k filmům In America, Moje levá noha a Ve jménu otce. V roce 2009 Jim Sheridan divákům představil působivé drama Bratři, které se odehrává na pozadí války v Afghánistánu.

Navzdory úspěchu u mezinárodního publika je Sheridan stále výrazně irským režisérem. Irsko je pro něj studnicí témat a své filmy v Irsku rád natáčí. Příkladem je i film Ve jménu otce o osudech Gerryho Conlona, muže nespravedlivě odsouzeného za bombový útok IRA,které Sheridan napsal, produkoval a režíroval. Získal za něj několik nominací na Oscara, druhou cenu David di Donatello, Zlatého medvěda a nominaci na cenu WGA.


6.2.1949
Dublin, Irsko
Jim Sheridan csfd

H-BlockOld StonefaceShanghai, I Love YouSheriff StreetTajný deníkDům snůBratřiZbohatni nebo chcípniIn AmericaBoxerVe jménu otcePastvinaMoje levá nohaPeter O'Toole: Along the Sky Road to AqabaVražda v Corku11th HourAgnes BrownováVe jménu IRAWhere's Daddy!GenerálDuch Richarda HarriseHomeNiall Tóibín - EverymanShelter MeIn Sunshine or in ShadowHappy Birthday Oscar WildeHannah Cohen's Holy CommunionEvropské filmové ceny 2012The 61st Annual Golden Globe AwardsThe 66th Annual Academy Awards


Aktualizace osobnostního profilu Jim Sheridan: 17.11. 2023 04:59