René Deltgen (1909 - 1979)


René Heinrich Deltgen byl lucemburský herec a dabér. Narodil se do rodiny chemika. Po maturitě odešel roku 1927 studovat herectví do Kolína a zpočátku musel pilovat německou výslovnost. V letech 1931 až 1934 hrál tamtéž divadlo. V roce 1935, během působení ve Frankfurtu dostal první filmovou nabídku od UFA, v historickém DAS MÄDCHEN JOHANNA, pojednávajícím o životě Jany z Arku. Rolí Maillezaise vstoupil do filmového světa a strávil v něm dalších 43 let. Patřil k nejplodnějším neněmeckým hercům. Účinkoval v 88 filmech.

Po válce byl odsouzen ke dvěma letům vězení, pokutě 100 000 franků a ztrátě občanství, které mu bylo později, v roce 1952 vráceno. Nepůsobil jen v propagandistických dílech. V roce 1942 si v historické filmu na mozartovské téma WEN DIE GÖTTER LIEBEN zahrál Ludwiga van Beethovena. V roce 1944 v romantickém SOMMERNÄCHTE doktora Thomase. Po odpykání trestu se roku 1949 vrátil k filmování snímkem NACHTWACHE. Byl to první film tehdejší devítileté Angeliky Voelknerové (později Meissnerové), startující dětské hvězdy. Následovala spolupráce s Fritzem Langem. V remake DER TIGER VON ESCHNAPUR a DAS INDISCHE GRABMAL, oba 1959, si zahrál prince Raminagiho. V šedesátých letech hrál ve vlně Edgar-Wallace filmů. Byl jím HEXER (1964) a NEUES VOM HEXER (1965). V obou filmech hrál Hexera.

Velký úspěch mu přinesla spolupráce s rozhlasem. Jestliže u nás se proslavil Rudolf Hrušínský svým Maigretem, pak stejný úspěch si vydobil René Deltgen s detektivem Paulem Templem. Nemluvil jedenáct dílů z dvanácti. V posledním PAUL TEMPLE UND DER FALL ALEXZ roku 1968, převzal jeho úlohu Paul Klinger. S nástupem televize se objevil v detektivním seriálu DER KOMMISSAR (1968 až 1975). Nadále hrál divadlo. Po Mnichovu, Hamburku a Zurichu zakotvil ve vídeňském Burgtheater. Nadaboval (ač původem francouzky mluvící) do němčiny filmy se Spencerem Tracym a Kirk Douglasem.

René Deltgen byl dvakrát ženatý. Poprvé s Elisabeth Schererovou, s níž měl dva syny a dceru. Z druhého manželství s Anitou Irene Wapordjieffovou měl dceru Dominiku. V roce 1979 podlehl rakovině a byl pohřben na kolínském hřbitově Melaten, v blízkosti svých kolegů Willyho Birgela a Gunthera Philippa. K jeho životě a dílu se roku 2004 vrátil v dokumentárním filmu RENÉ DELTGEN – DER SANFTE REBELL režisér Michael Wenk.


30.4.1909
Esch-sur-Alzette, Lucembursko
29.1.1979
Kolín nad Rýnem, Köln (Stadt), Nordrhein-Westfalen, Západní Německo
René Deltgen csfd

Großstadt-Minaturen: Geschichten zwischen Kiez und Ku'dammEin Tisch zu viertKlassenkampfAlle meine SöhneDem Himmel näherNeues vom HexerDie goldene Göttin vom Rio BeniUmbruchDie FriedhöfeIndický hrobTygr z EšnapuruKönigin LuiseDer letzte SommerTobias Knopp, Abenteuer eines JunggesellenHlas toho druhéhoNachtwacheThe Mozart StoryStumme Gast, DerDr. Crippen na paluběMozartMein Leben für IrlandAchtung! Feind hört mit!Lovci medvědůPod žhavou oblohouPort Arthur (německá verze)Savoy-Hotel č. 217Das Mädchen JohannaMuž přes palubuHeidiZvláštní oddělení K1Der KommissarDas KriminalmuseumRené Deltgen - Der sanfte RebellEin verdienter Staatsmann


Aktualizace osobnostního profilu René Deltgen: 4.10. 2023 07:07