Dominic Sena 75 let


Dominic Sena se narodil 26.4. v Niles v Ohio. Je italsko-amerického původu, protože jeho rodina pochází z italského městečka Avellino z oblasti Kampárie.

Svuj první filmový debut zrežíroval v roce 1993. Jedná se o uznávaný psycho-thriller KALIFORNIA, kde si zahrály tehdy začínájící hollywoodské hvězdy Brad Pitt a David Duchovny. Snímek získal na filmovém festivalu v Montrealu cenu zahraničních kritiků. K režírování se Sena vrátil až po dlouhých sedmi letech a v roce 2000 natočil akční film GONE IN 60 SECONDS, kde si hlavní role střihli Nicholas Cage a Angelina Jolie. Nejednalo se sice o tak velky úspěch jako u Kalifornie, ale díváci snímek přijali velmi vlídně.

Rok po "60 sekundách" se Dominic Sena pustil do režie akčního thrilleru SWORDFISH ve kterém se hodně zviditelnil Hugh Jackman, Halle Berry a docela slušný comeback měl i John Travolta. Film ale nakonec dost propadl a moc nevydělal ale několik příznivců si přece jen získal. Po Swordfish se Sena zase na chvíli odmlčel a v roce 2009 natočil mysteriozní krimi-thriller WHITEOUT s Kate Backinsale v hlavní roli, ale bohužel valného úspěchu se tomuto filmu příliš nedostalo.

Senovým posledním režijním počinem je zatím dobrodružný fantasy snímek SEASON OF THE WITCH (2011) a opět zde obsadil do hlavní role Nicholase Cage a i když se nejedná o bůhví jak přelomový film, tak po neúspěchu Whiteout si Sena opět docela zlepšil svou reputaci.


26.4.1949
Niles, Ohio, USA
Dominic Sena csfd

Hon na čarodějniceBílá smrt13 GravesSwordfish: Operace Hacker60 sekundKalifornieJanet Jackson: Design of a Decade 1986/1996Janet Jackson - IfJanet Jackson - Come Back to MeJanet Jackson - Miss You MuchJanet Jackson - Rhythm NationRhythm Nation 1814Richard Marx: SatisfiedSheena Easton: The Lover in MeJanet Jackson - Let's Wait AwhileJanet Jackson: The Pleasure PrincipleRichard Marx: Don't Mean NothingRichard Marx: Should've Known BetterE.G. Daily: Say It, Say ItHarold Faltermeyer: Top Gun AnthemJohn Waite - Every Step of the WayThe Best of Sting: Fields of Gold 1984-1994Rockwell: Somebody's Watching MeConversations with Jerry Bruckheimer


Aktualizace osobnostního profilu Dominic Sena: 31.10. 2023 10:58