Bill Haley (1925 - 1981)


Americký muzikant William John Clifton Haley je znám jako průkopník rock'n'rollu vystupující pod jménem Bill Haley. Z jeho nahrávek se celosvětově prodalo přes 60 milionů desek.

Haleyho otec William hrál na banjo a mandolínu a jeho anglická matka Maude byla technicky dokonalou klavíristkou. Billiho první vystoupení proběhlo v roce 1938 na zábavní akci baseballového týmu, kde zpíval a hrál na kytaru. V patnácti letech se Bill rozhodl vzít kytaru a odejít z domova po tvrdé cestě ke slávě a štěstí. Následující krušné roky byly pro Billa chudé, ale nabral mnoho užitečných zkušeností. Naučil se existovat na jednom jídle denně, dělával show pod širým nebem, zpíval a jódloval. Nakonec získal práci u populární skupiny Down Homers v Hartfordu v Connecticutu.

Během 40. let byl už Haley se svou country kapelou považován za jednoho z nejlepších zpívajících kovbojů v Americe. Následně byl pár let hudebním ředitelem rozhlasové stanice WPWA v Pensylvánii, během tohoto období vedl svou vlastní kapelu Sanddlemen (tj. Sedláci), která hrála tvrdý západní styl a kde se mimochodem naučil hrát na kontrabas. V roce 1951 natočili své první nahrávky, podepisují smlouvu a vydávají singl „Rocket 88“. V roce 1952 vzniká název Bill Haley and his Comets a roku 1953 jejich píseň „Crazy Man, Crazy“ se stala hitem a první rock'n'rollovou písní v amerických žebříčcích.

V roce 1954 nahráli jejich nejslavnější skladbu „Rock Around the Clock“. Celosvětového hitu „Shake, Rattle and Roll“ se prodalo milion kopií a byl první rock'n'rollovou písní, která vstoupila do britského žebříčku. Haley a jeho skupina byli zřejmě první, kteří novou hudbu, známou jako Rock and Roll, představili širšímu publiku v období, kdy byla ještě v undergroundu. Skladba „Rock Around the Clock“ se objevila ve filmu Blackboard Jungle (1955) a dopomohla k tomu, že Billboard rozdělil své statistické tabulky na éru 1890–1954 a 1955–současnost. S úspěchem písně vznikl věk rockové hudby doslova přes noc a ukončil dominanci jazzových a popových standartů.


6.7.1925
Highland Park, Michigan, USA
9.2.1981
Harlingen, Texas, USA
Bill Haley csfd

A ritmo de twistBesito a PapaJóvenes y rebeldesHier bin ich - hier bleib' ichDon't Knock the RockRock Around the ClockJak Beatles změnili světPopStoryMy Father and 'The Man In Black'Definitive Elvis: The Army Years, ThePříběh pop musicThe Century: America's TimeThe History of Rock 'n' RollThe Rock 'n' Roll YearsRock and Roll: The Early DaysCool Cats - Twenty-five Years of Rock 'N' Roll StyleThe Compleat BeatlesBlue Suede ShoesHeroes of Rock and Roll, TheAll You Need Is LoveLet the Good Times RollLondon Rock and Roll Show, ThePied Piper of Cleveland: A Day in the Life of a Famous Disc Jockey, TheGirls and Boys: Sex and British PopAmerican Bandstand's 30th Anniversary SpecialMåndagsbörsenRoyal Variety Performance 1979, TheStarparadeBBC Show of the WeekReady, Steady, Go!Thank Your Lucky StarsThe Dick Clark ShowThe Big RecordWashington SquareAmerican BandstandArthur Godfrey and His FriendsToast of the TownVenga a bailar el rock


Aktualizace osobnostního profilu Bill Haley: 29.11. 2023 11:37