Dana Zátopková (1922 - 2020)


Bývalá česká oštěpařka a olympijská vítězka Dana Zátopková za svobodna Ingrová se narodila 19. září 1922 v Karviné. Byla manželkou jednoho z nejslavnějších českých sportovců Emila Zátopka. Zajímavostí je, že se oba narodili ve stejný den.

Od roku 1946 se společně s házenou začala Dana Ingrová opět věnovat i atletice a shodou náhod se dostala k oštěpu. O dva roky později jako mistryně republiky odjela reprezentovat Československo na olympijské hry v Londýně, kde se umístila na sedmém místě. Krátce po olympiádě se Dana provdala za vytrvalostního běžce Emila Zátopka.

Svého největšího úspěchu se Dana Zátopková dočkala roku 1952 na olympijských hrách v Helsinkách. Ve stejný den vítězství svého manžela Emila v běhu na 5000 metrů zvítězila ve své disciplíně i ona hodem za hranici padesáti metrů. Další úspěchy pak na sebe nenechaly dlouho čekat. Mnohonásobný zisk titulu mistryně republiky, dvakrát se stala mistryní Evrop a získala stříbrnou medaili na olympijských hrách v Římě.

Po ukončení aktivní sportovní kariéry roku 1962 se Dana Zátopková věnovala trenérské činnosti. V letech 1960 až 1972 byla členkou ženské komise Mezinárodní atletické federace.


19.9.1922
Fryšták, Československo
13.3.2020
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Dana Zátopková csfd

Fenomén DuklaZátopekKde já se tady beru?Tajemství olympijských vítězůVěra 6813. komnataCestovní zpráva z lodi Gruzia aneb Není důležité zvítězit, ale vrátit sePohádkový Péťa aneb život(a)běh Emila ZátopkaNejen zlaté vzpomínkyGEN - Galerie elity národaJeho manželkaManželéZimní příprava nejlepšíchHod oštěpemJe doba samý sport?Emil ZátopekNa slovíčkoSláva vítězůmNa plovárněStupně vítězůVšichni se ptají, komu to hrají


Aktualizace osobnostního profilu Dana Zátopková: 5.4. 2024 19:25