Paul Verhoeven 85 let


Režisér, jehož filmy se mohou chlubit skvělou vizuální stránkou. Režisér, který rád riskuje, což je v Hollywoodu vzácné. Takový je Paul Verhoeven, hitmaker, narozený v Amsterdamu v Nizozemí, kde vystudoval univerzitu Leiden zaměřenou na fyziku a matematiku. Už na počátku 60. let začal ve své rodné zemi točit filmy, ale upozornil na sebe (i když ne moc) až ke konci toho desetiletí seriálem Floris. Svůj první americký film natočil v roce 1985 – akční drama Maso a krev s Rutgerem Hauerem v hlavní roli. Úspěch slavil ale až o dva roky později a to docela nečekaný.

V roce 1992 do kin uvedl erotický thriller Základní instinkt s Michaelem Douglasem a tehdy nepříliš známou Sharon Stoneovou (kterou obsadil už do Total Recall) v hlavních rolích. Byl to od něj skutečně riskantní krok. Leckterý jiný režisér, který se zrovna ocital na vrcholu, by pravděpodobně sáhnul po nějaké komerční tutovce, ale Paul zvolil tento riskantní projekt, který vzbudil velkou pozornost jak kritiků, tak diváků a stal se nejúspěšnějším filmem v jeho kariéře (celosvětově snímek vydělal přes 350 milionů, tedy o téměř 100 milionů více než Total Recall). Druhý riskantní projekt už ale Paulovi vůbec nevyšel, erotické taneční drama Showgirls, do kin uvedené v roce 1995, se stalo skutečným fiaskem – krom mizerných tržeb je film dodnes řazen mezi nejhorší v historii.

Studio ale na Paula nezanevřelo a svěřilo mu i přes enormní neúspěch Showgirls (za což Paul mimochodem získal řadu cen v kategorii nejhorší režisér roku) do rukou více jak stomilionový rozpočet na film Hvězdná pěchota. Film byl natočen v roce 1997 a dočkal se velmi kontroverzního přijetí (dnes je snímek takřka kultem, ale tehdy rozděloval publikum na dvě nesmiřitelné skupiny) a ani moc nevydělal (jen něco málo přes polovinu svých nákladů, konkrétně asi 55 milionů) a zaplatil se až ve zbytku světa a ve videopůjčovnách.

Po spíše průměrném úspěchu Hvězdné pěchoty Paul dostal na svůj další film Muž bez stínu docela nečekaně rozpočet ve výši 130 milionů. Film byl očekáván s velkým nadšením, o čemž svědčí velké, téměř 30milionové tržby za úvodní víkend. Vzhledem k tomu, že se ale jedná o film průměrný, v následujících víkendech zaznamenal velké poklesy a nakonec vydělal něco málo kolem 70 milionů a opět se zaplatil až ve zbytku světa.


18.7.1938
Amsterdam, Noord-Holland, Nizozemsko
Paul Verhoeven csfd

BenedettaElleSteekspelČerná knihaMuž bez stínuHvězdná pěchotaShowgirlsZákladní instinktTotal RecallRoboCopMaso a krevČtvrtý mužSprej na vlasyVoorbij, voorbijOranžský vojákKeetje TippelTurks fruitWat zien ik?StopařFlorisPortret van Anton Adriaan MussertKorps Mariniers, HetDe worstelaarFeestLifters, DeNiets bijzondersHagedis teveel, EenLotgenotenSoldaat van Oranje RevisitedRoboDoc: The Creation of RoboCopHledání zítřkaTotal Excess - How Carolco Changed HollywoodZákladní instinkt: Sex, smrt a SharonPhil Tippett: Mad Dreams and MonstersStuntwomen: The Untold Hollywood StoryYou Don't NomiJames Cameron: Příběh sci-fiVerhoeven versus VerhoevenHollywood BankerThe Real History of Science FictionThe Making of Jesus ChristParradoxA Night at the Movies: The Suspenseful World of ThrillersNejlepší hollywoodští režiséřiAllemaal filmNou, dat was het dan!Kanál Z: Velkolepá posedlostThe Cutting Edge: The Magic of Movie EditingWaar is mijn jas?100 Greatest Sexy MomentsSex at 24 Frames Per SecondDeath From Above: The Making of 'Starship Troopers'


Aktualizace osobnostního profilu Paul Verhoeven: 17.11. 2023 05:07