Lana Wachowski 58 let


"Myslíme, že filmy jsou docela nudné a předvídatelné, chceme zamést se všemi diváckými očekáváními!"

Sourozenci přiznávají, že mají rádi vyprávění příběhů na pokračování, prý proto, že vyrůstali na komiksových knížkách a Tolkienově trilogii Pána prstenů. Jejich první zásah do kinematografie přišel v roce 1995, kdy napsali scénář k filmu NÁJEMNÍ VRAZI. Další rok napsali, zrežírovali a vyprodukovali riskantní projekt PAST, který kombinoval staré jádro filmu-noir s novým, experimentálním způsobem práce s kamerou. V roce 1999 přišel jejich nejznámější film MATRIX, jehož příběh se v hlavách sourozenců formoval více než pět let. Scénář MATRIXu byl neobvykle detailní a přesný, Wachowští měli promyšlenou každou drobnost, která se musela splnit do puntíku, jinak nebyli spokojeni. Herci sborově přiznávají, že po prvním přečtení jej nepochopili, ale byli nesmírně fascinováni. Mezi zdroje inspirací MATRIXu patří komiksy všeho druhu, japonská Manga, Hong Kongské akční filmy, mytologické texty, samotná Bible, dobrodružství o Alence v říši divů a další.

V průběhu roku 2003 přišly na svět dvě pokračování MATRIX RELOADED a MATRIX REVOLUTIONS, které ač komerční úspěch sklidily velký, kritiku rozdělily na dva tábory - jedni milují celou trilogii a druzí uznávají jen prvotní MATRIX. Jako argument proti odpůrcům, kteří přirovnávají sequely k čisté komerci může sloužit fakt, že s RELOADED i REVOLUTIONS se počítalo hned odpočátku a zevrubně byly načrtnuty ještě dřív, než byl první MATRIX vůbec dotočen. K roku 2003 sourozenci také dopsali a vyprodukovali sérii animovaných filmů ANIMATRIX a v neposlední řadě počítačové hry Enter the Matrix (2003) a The Matrix: Path of Neo (2005) byly taktéž napsány a vytvořeny pod dozorem Wachowských.

V roce 2006 sourozenci napsali scénář k filmu V JAKO VENDETA a o dva roky později napsali, zrežírovali a vyprodukovali vizuálně originální a neotřelý závodní film SPEED RACER. Wachowští také napsali jeden scénář, zvaný Carnivore, který však nebyl natočen. Dle magazínu Empire patří mezi 12 nejlepších nezrealizovaných scénářů Hollywoodu.


21.6.1965
Chicago, Illinois, USA
Lana Wachowski csfd

The Matrix ResurrectionsJupiter vycházíAtlas mrakůSpeed RacerV jako VendetaMatrix ReloadedMatrix RevolutionsThe AnimatrixMatrixPastNájemní vraziOsmý smyslAnimatrix: Druhá renesance 2. částAnimatrix: Dětský příběhAnimatrix: Poslední let OsiriseSide by Side Extra: Volume FourBok po bokuThe Burly Man ChroniclesThe Matrix Reloaded RevisitedThe Matrix Revolutions RevisitedMatrix: Nová návštěva


Aktualizace osobnostního profilu Lana Wachowski: 2.11. 2023 15:26