Pascal Laugier 52 let


Pascal Laugier vystudoval v Paříži vysokou školu audiovizuální tvorby ESRA. Mezi její nejznámější absolventy patří patří Pierre Morel, Florent Emilio Siri a Julien Maury. Poté natočil několik krátkometrážních filmů, které zaujaly režiséra Christophera Ganse natolik, že přišel s nabídkou na režírování dokumentů o natáčení jeho připravovaného filmu Bratrstvo vlků. Oba tvůrce pojí přátelský vztah a láska k hororu, Gans později pomohl Laugierovi jako producent jeho debutového filmu SAINT ANGE (2004). Ten nevzbudil žádný výraznější kritický, ani komerční ohlas a brzy zapadl. Sám režisér tento film zpětně označuje jako svůj "teenage projekt."

O Pascalu Laugierovi nebylo slyšet až do doby, kdy měl na festivalu v Cannes v květnu 2008 premiéru jeho druhý autorský horor - MARTYRS. Film svým extrémně nekompromisním pojetím vzbudil bouřlivé a značně polarizované reakce, od nadšení po pohrdání. Následně se film promítal na většině významných hororových festivalů, většina specializovaných webů a velká část hororové fanouškovské obce považuje MARTYRS za jeden z vrcholů moderního hororu a film se často objevuje na seznamu nejlepších žánrových kousků natočených po roce 2000. Na nejprestižnějším světovém festivalu fantastických filmů, katalánském Sitges festivalu, získali MARTYRS ocenění za nejlepší evropský film (kde porazili např. "Moon" Duncana Jonese) a nejlepší masky.

"Nikdy bych nenatočil špatný remake hororové klasiky. Na to jsem moc velkej fanoušek. Nemohl bych se pak na sebe podívat do zrcadla."

Po úspěchu MARTYRS - film byl prodán do více než 40 zemí světa, ať už do kin, nebo na DVD - se objevila spousta nabídek ze zámoří (prý kolem 40 - 50 a jenom jediná z Francie). Pascal Laugier se v rozhovorech netajil tím, že natočit film v Americe by bylo jako "splněný dětský sen", ale vždy dodával, že záleží na podmínkách a projektech, které by mu studia nabídla a že chce natočit film, kde bude mít plnou tvůrčí kontrolu. Byl spojován se studiem Dimension a novým zpracováním Hellraisera (opět podle vlastního scénáře), po nějaké době byla ale spolupráce z neznámých důvodů zrušena, k lítosti i samotného Clivea Barkera, který se vyjádřil, že považuje Martyrs za výjimečný film a Laugiera za talentovaného filmaře, který by mohl s látkou udělat mnohem víc, než si on mohl dovolit v 80. letech. Můžeme se jen domnívat, že Laugierovo odstoupení od projektu mělo něco společného s výše zmíněnou kreativní kontrolou - i proto, že od té doby ztroskotalo s Hellraiserem několik dalších režisérů.


16.10.1971
Cannes, Francie
Pascal Laugier csfd

GhostlandTajemný mužMučedníciSanatoriumIls étaient dixAgent bez minulostiLe Pacte des loups - Les coulisses du tournageLe Pacte des loups - Les entrailles de la bête4ème sous solTête de citrouilleBratrstvo vlků - Hon na bestiiSurrealistic Nightmares: An In-depth Look at Walloon Horror CinemaViande d'origine françaiseNouveaux visages de la peur, Les


Aktualizace osobnostního profilu Pascal Laugier: 5.11. 2023 00:10