Věra Benšová (1929 - 2007)


Věra Benšová se narodila 24. července 1929 v Praze do zcela umělecké rodiny významného českého architekta, urbanisty a pedagoga Adolfa Benše (1894 – 1982). Architektuře se věnovala i Věřina sestra Zora Benšová. Absolvovala gymnázium a už jako studentka navštěvovala recitační kroužek.

Ještě za studií hrála na školní scéně DISK (1951). Na jevištích, kde mohla uplatnit svůj atraktivní zjev a postavu, černé husté vlasy a dobře zvládnutou taneční techniku, se objevila např. jako Nisa v pásmu „Amfiparnasso", Model Polka a Tanečnice v legendárním muzikálu Jiřího Brdečky a režiséra Oldřicha Lipského „Limonádový Joe" a nebo jako Přítelkyně v baletu Léo Delibese „Malá Fadetka" v choreografii Jiřího Blažka.

S muzikálem „Limonádový Joe" absolvovala i zájezdová představení po Čechách a po Moravě. Od účinkování v divadle, byť s pozicí tanečnice, již nebylo tak hodně daleko i do světa filmu a hereckým příležitostem.

Na sklonku svého oblastního působení se na plátně objevila v mladé epizodní úloze dělnice v politickém pamfletu režiséra K. M. Walló podle románu T. Svatopluka BOTOSTROJ (1954). Následující rok stvořila Benšová svoji největší a nejvýraznější filmovou úlohu, v níž si ji zapamatovali i diváci.


24.7.1929
Praha, Československo
10.6.2007
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Věra Benšová csfd

Princezna se zlatou hvězdouNevěraObušku, z pytle ven!Strakonický dudákBotostroj


Aktualizace osobnostního profilu Věra Benšová: 25.2. 2024 03:00