Renée Saint-Cyr (1904 - 2004)


Slavná francouzská herečka Renée Saint-Cyr se narodila v Beausoleil v jižní Francii jako Raymonde-Renée Vittore, otec byl majitelem hotelu, geneticky dostala Renée do vínku pěvecké nadání i vlohy k herectví. Renée se jako velmi mladá bohatě provdala, mezitím studovala na konzervatoři v Marseille, kde mimo jiné vyhrála soutěž ve zpěvu. Poté začala vystupovat na jevišti, její první role byla v dětské revui Allo! Chérie! Netrvalo dlouho a debutující herečka začala sklízet úspěchy, díky jejímu zjevu o ni měli zájem fotografové a ještě před svým vstupem do světa filmu se stala známou osobností.

V roce 1938 byla již jako slavná hvězda pozvána do Hollywoodu, kde jí byla nabídnuta exkluzívní smlouva se společností Twentieth Century Fox. Saint-Cyr ale odmítla a přijala pozvání do Británie, kde natočila film STRANGE BOARDERS (1938), který však u diváků zcela propadl. Další hereččiny kroky vedly do Itálie, kde se podílela na vzniku filmu RUDÉ RŮŽE (Rose scarlatte, 1940). Také tento film zcela zapadl, v historii italské kinematografie má ale význam jako režijní debut slavného Vittoria de Sicy.

Ve Francii v době okupace natočila nadmíru úspěšný film LA SYMPHONIE FANTASTIQUE (1942), hlavní roli dostala v přepisu Maupassantova románu PETR A JAN (Pierre et Jean, 1943). V této době začala její etapa titulních rolí pomalu odeznívat, po válce se postupně přehrála do vedlejších úloh. Výjimečně ještě dostala větší příležitosti, a to i v zahraničí. Jako královna Marie Antoinetta se objevila v historickém dobrodružném italské provenience IL CAVALIERE DI MAISON ROUGE (1953), další historickou postavu, císařovny Eugenie, si zahrála ve slavném filmu KDYBY NÁM PAŘÍŽ VYPRÁVĚLA (Si Paris nous était conté, 1956). Výjimečně si u filmu vyzkoušela i jiné profese, produkovala například titul RYTÍŘ NOCI (Le chevalier de la nuit, 1953), kde opět hrála hlavní roli tanečnice Belly. Další historickou roli vévodkyně d'Ayen hrála v Drévillově životopisném filmu o slavném francouzském revolucionáři LA FAYETTE (1961).

Nové oživení zájmu o Renée Saint-Cyr umožnil její syn Georges Lautner, který se v šedesátých letech vypracoval v uznávaného režiséra a své matce dal menší role v deseti filmech. Sporadicky se tak objevovala ve filmu až do vysokého věku, naposledy hrála ve filmech NENADÁLÝ HOST (L'invité surprise, 1989) nebo postavu hraběnky ve filmu ETÁŽOVÁ SLUŽBA (Room Service, 1992), které režíroval právě Lautner. Od šedesátých let spolupracovala Renée Saint-Cyr příležitostně také s televizí. Až do konce osmdesátých let působila i v divadle, naposledy v Théâtre Edouard VII. ve hře Point de feu sans fumée (1989).


16.11.1904
Beausoleil, Francie
11.7.2004
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Renée Saint-Cyr csfd

Room ServiceSup de fricPalacePozor! Je vaše žena jen vaše žena?Je to rozumné?Ne rien savoirIls sont fous ces sorciersFemmes du monde, LesVšechno uvidímeBez problémuOK patronVous intéressez-vous à la chose?Quelques messieurs trop tranquillesJeunes filles bien... pour tous rapportsFleur d'oseilleDéclic et des claquesMisère et la gloire, LaLe Monocle rit jauneLa FayetteSi Paris nous était contéAn der schönen blauen DonauIl cavaliere di Maison RougeLe Chevalier de la nuitCapitaine ArdantFusillé à l'aubeTous les deuxVoix du rêve, LaLe Beau voyageÉtrange destinL'Insaisissable FrédéricPamélaMadame et le mortMarie-MartinePierre et JeanRetour de flammeFemme perdue, LaLa Symphonie fantastiqueNuit de décembreRudé růžeChemin de l'honneur, LePrisons de femmesStrange BoardersLes Perles de la couronneTrois... six... neuf27 Rue de la PaixLe Coeur disposeLoups entre eux, LesParisPattes de mouches, LesTaneček panny Márinky (francouzská verze)Billet de mille, LeL'école des cocottesTajemné město Donogoo Tonka (francouzská verze)Valse royaleArlette et ses papasIncognitoLe dernier milliardaireUne fois dans la vieD'amour et d'eau fraîcheDeux orphelines, Les


Aktualizace osobnostního profilu Renée Saint-Cyr: 11.10. 2023 12:17