Harald Paulsen (1895 - 1954)


Harald Johannes David Paulsen debutoval v roce 1913 v hamburském městském divadle. Roku 1915 byl odveden do armády, v roce 1917 byl převelen k frontovému divadlu v Mitau. Roku 1919 přesídlil do Berlína a během své kariéry prošel mnoha zdejšímy divadly. Jako první podepsal smlouvu s Německým divadlem (Das Deutsche Theater) v Berlíně. Toto divadlo bylo v poválečných letech pro mnoho divadelních herců odrazovým můstkem k filmové kariéře. Historie tohoto "genius loci" by si vyžadovala samostatný článek. Ti starší si určitě vzpomenou na silvestrovské vystoupení Miloše Kopeckého, jako Meckieho Messera z opery Tři groše. Stejný úspěch ve stejné roli slavil i Harald Paulsen v roce 1928 jako člen Theater am Schiffbauerdamm.

Charakteristické pro něj byl rychlý, až hektický způsob života bez odpočinku, včetně velmi rychlé chůze a mluvení. Při hraní musel být kolegy a režiséry "bržděn". Harald Paulsen podlehl 4. srpna 1954 v altonské nemocnici následkům infarktu. Jeho syn Uwe Paulsen (*1944 +2014) byl taktéž hercem.


26.8.1895
Elmshorn, Německá říše
4.8.1954
Berlín, Německo
Harald Paulsen csfd

Die kleine Stadt will schlafen gehenDie schöne MüllerinSanatorium total verrücktDas NachtgespenstDas letzte RezeptEinmal am RheinKlettermaxeWochenend im ParadiesDie Dame in SchwarzSensation in San RemoDer Fall RabanserMeine Nichte SusanneSensation im SavoyTobias Knopp, Abenteuer eines JunggesellenGesucht wird MajoraZářící stínyDas kleine HofkonzertHraSedm záhadných dopisůDr. Terror's House of HorrorsFloh im OhrGeliebter SchatzSymfonie životaDie Nacht in VenedigMeine Frau TeresaWeiße WäscheBrigita řádí3 CodonasBismarckDie gute SiebenHvězda z RiaHudba a láskaKennwort MachinPolicejní akta FabreaniWir tanzen um die WeltHeiratsschwindlerKdyž hvězdy svítíMordsache HolmSchüsse in Kabine 7Stíny nad přístavemSvatá ležGabriela hledá dobrodružstvíKrach und Glück um KünnemannNetopýrSignal in der NachtVládceÚstřicová LilyAve MariaDer Lachende DritteEskapadeIA in OberbayernKdybychom andělé byli...MeziaktíTraumulusDer mutige SeefahrerFrischer Wind aus KanadaKünstlerliebeOberwachtmeister SchwenkeSie und die DreiStradivari


Aktualizace osobnostního profilu Harald Paulsen: 30.3. 2024 02:45