Vladimír Borský (1904 - 1962)


Vladimír Borský, vlastním jménem Vladimír Fuks (někdy uváděn jako Vladimír Fuchs), se narodil 2. března 1904 v Praze. Původně studoval obchodní akademii, ale záhy přešel na dramatické oddělení Státní konzervatoře. Vystupoval zejména na menších scénách (například Intimní divadlo aj.).

V Českém filmu se jeho jméno poprvé objevilo ještě v němém období rolí lesního adjutanta Chvojky v nedochované komedii PRACH A BORKY (1926) Přemysla Pražského. Po pětileté odmlce se ve filmu nejdříve objevil v epizodní roli prodavače u Jiřího Zlatníka v české a německé verzi komedie Karla Lamače, Martina Friče a Vlasty Buriana TO NEZNÁTE HADIMRŠKU (1931).

Ještě tentýž rok mu režisér M. J. Krňanský svěřil titulní roli Pavla Čamrdy v komedii KARIÉRA PAVLA ČAMRDY, kde po jeho boku debutovala Lída Baarová. Tato role ho „katapultovala“ mezi české hvězdy, začal hrát větší či titulní milovnické role v různých komediích a melodramatech, které mu přinesly nevídanou popularitu.

Hrál tak například šlechtice Maxe v komedii MADLA Z CIHELNY (1933), pytláka Luizle v dramatu ZE SVĚTA LESNÍCH SAMOT (1933), ing. Prokopa Vacka v komedii JEJÍ LÉKAŘ (1933), Dr. Jiřího Bečváře v haasovské komedii POSLEDNÍ MUŽ (1934), Jiřího Hoška v ANITĚ V RÁJI (1934), lehkomyslného medika Mirka Tomana v dojáku STUDENTSKÁ MÁMA (1935), učitele Jindřicha Nováka ve Slavínského komedii VDAVKY NANYNKY KULICHOVY (1935), Francka Horáka v Rovenského MARYŠE(1935), Dr. Jaroslava Hájka ve TŘECH MUŽÍCH VE SNĚHU (1936), Jana Krejčího ve Fričově ŠVADLENCE atp.


2.3.1904
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
24.10.1962
Praha, Československo
Vladimír Borský csfd

Slečna od vodyZ mého životaJan Roháč z DubéHost do domuPíseň láskyKrálovna stříbrných horNevinnáŽeny u benzinuBláhové děvčeDruhé mládíUmlčené rtyVzhůru nohamaPoručík Alexander RjepkinTři muži ve sněhuŠvadlenkaMaryšaStudentská mámaVdavky Nanynky KulichovyAnita v rájiPoslední mužVolha v plamenech (francouzská verze)Za ranních červánkůZlatá KateřinaŽena, která ví, co chceŽivot vojenský - život veselýJejí lékařMadla z cihelnySvítáníZe světa lesních samotZapadlí vlastenciKariéra Pavla ČamrdyTo neznáte HadimrškuTo neznáte Hadimršku (německá verze)Prach a brokyZkáza krásouPosel míruPadělekKudy kam?Jestřáb kontra HrdličkaPaličova dceraJan VýravaVojnarkaHerec Stanislav NeumannDS-70 nevyjíždí


Aktualizace osobnostního profilu Vladimír Borský: 17.11. 2023 05:19