Fero Fenič 73 let


Narodil se do zemědělské rodiny s pěti dětmi jako nejmladší sourozenec. Po maturitě neúspěšně studoval žurnalistiku na UK v Bratislavě. Další studium filmové a televizní režie na AMU v Praze (1972-1978) již zdárně dokončil. V době studia také zaujal několika svými prvotinami a absolvoval půlroční stáž v Římě. Jeho oceňovaným debutem byl krátkometrážní snímek DIADÉM.

V roce 1991 založil svou vlastní nezávislou filmovou společnost FEBIO, která dodnes produkuje původní autorskou dokumentární tvorbu. Fero Fenič je také zakladatelem a lídrem známých televizních projektů, např. GEN, GENUS, ČESKÁ SODA, CESTOMÁNIE. Od roku 1993 působí jeho další projekt FEBIOFEST, což je přehlídka nezávislé filmové tvorby. Nyní se jedná o jeden z nejznámějších filmových festivalů u nás v mezinárodním měřítku. V letech 1990-1994 se podíval na FAMU z druhé strany v roli vedoucího pedagoga ročníku režie.

Za svou dlouholetou činnost byl Fero Fenič také oceněn „Cenou 1. června 1953“ za společenskou a politickou publicistiku, kterou uděluje město Plzeň. V Čechách žije od roku 1972, od roku 1993 je občanem ČR. Momentálně je majitelem i ředitelem s.r.o. FEBIO a ředitelem FEBIOFESTU.

Fero Fenič je člověk všestranných zájmů, miluje film, knihy, hudbu, divadlo, architekturu, výtvarné umění, cestování (navštívil 93 zemí), moře, hory, přírodu a posezení s přáteli u dobrého jídla a pití. V současné době střídavě žije v prostorném bytě v Praze a vlastnoručně postaveném domě za Prahou.


20.3.1951
Nižná Šebastová, Prešov, Československo
Fero Fenič csfd

Česká sodaZvláštní bytostiBrehy nehyDžusový románVesnický senČeská sodaInventura FebiaCestománieRepublika v začátcích a koncíchGEN - Galerie elity národaNoc, kdy se rozpadl státBůh s námiNejšťastnější den Anny MečiarovéOdsud - potiaľPraha slzám nevěříVšichni dobří voličiVůdciVlak do dospělostiTrate života Jozefa KroneraDesať dní, ktoré nadchliBatromijův důmKonkurs na Džusový románTak jsem prošla velký světTam a zpětSo slnkom v hlavePortrétik (jedna časť triptychu)DiadémJak se pan Královič stal KrálemLabutí pouťČlovečinaTak ako vtákGazdináGENUSOko - pohled na současnostBěžecZachraňte Edwardse25. Český levZlaté časyCopak bych vám lhal?Dobrý večer, Česko!Uchem jehlyShow Jana KrausePortrétČétéčkoVšechnopárty


Aktualizace osobnostního profilu Fero Fenič: 9.3. 2024 05:53