Zdeněk Gina Hašler (1909 - 1972)


Zdeněk Gina Hašler, vlastním jménem Zdeněk Miloš Hašler, se narodil 31. října 1909 v Praze jako mladší syn (starší se jmenoval Karel Hašler) herci a písničkáři Karlu Hašlerovi (1879 – 1941) a jeho ženě Zdeně Frimlové – Hašlerové († 1947). Se svoji manželkou Boženou Hašlerovou (1918 – 2001) měl syny, kameramana a výtvarníka Ginu Hašlera (*1941) a herce Karla Hašlera (*1943). Hašlerovo nové jméno Gina vzniklo jako zkomolenina jeho pravého jména Zdeněk.

Se svým strýcem, hudebníkem Rudolfem Frimlem (1879 – 1972) poté odjel do Ameriky. Zde se živil jak uměl, myl nádobí, pracoval jako mechanik v továrně na motory, čistil boty, opisoval noty pro jazzový orchestr. Za svého působení v USA tři měsíce působil v Hollywoodu, kde si zamiloval filmové umění. Do Prahy se zpět vrátil až ke konci dvacátých let.

Své zkušenosti z cest se pokoušel uplatnit i doma, zejména ve filmu. Jako herec debutoval již v roce 1929 roličkou asistenta scény v Lamačově dramatu HŘÍCHY LÁSKY, kde titulní roli herce Ivana Kristena sehrál Josef Rovenský. Pravidelně se v malých epizodních roličkách začal objevovat od roku 1934: hrál př. hosta na recepci (POKUŠENÍ PANÍ ANTONIE), ošetřovatele (GRANDHOTEL NEVADA), soudního reportéra (PRVNÍ POLÍBENÍ), Roberta Stanleyho (KRÁL ULICE), bankovního úředníka (BEZDĚTNÁ), pomocníka ve varieté (BARBORA ŘÁDÍ), advokátního koncipienta (AŤ ŽIJE NEBOŽTÍK, v tomto filmu hrál rovněž i Ginův otec Karel Hašler), poddůstojníka v zajateckém táboře (...A ŽIVOT JDE DÁL...), šoféra (ŠVADLENKA), číšníka (DIVOCH), flamendra (PANENSTVÍ), filmaře (SVĚT PATŘÍ NÁM) a sedláka (JAN VÝRAVA).

V druhé polovině třicátých let působil rovněž jako asistent výroby, zdatný střihač (TŘI VEJCE DO SKLA, HORDUBALOVÉ, DĚVČÁTKO Z VENKOVA, SVATEBNÍ CESTA, SLÁVKO, NEDEJ SE!, PANENKA, POZOR, STRAŠÍ!, KROK DO TMY, HOLKA NEBO KLUK?, BLÁHOVÝ SEN) a asistent režie u Martina Friče (JÁNOŠÍK, SVĚT PATŘÍ NÁM, HORDUBALOVÉ).


31.10.1909
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
11.11.1972
Santa Monica, California, USA
Zdeněk Gina Hašler csfd

Bláhový senSvátek věřitelůHolka nebo kluk?Krok do tmyPanenkaPozor, straší!Slávko nedej se!Děvčátko z venkovaHordubalovéTři vejce do sklaJan VýravaPanenstvíSvět patří námDivochŠvadlenka...a život jde dál...Ať žije nebožtíkBarbora řádíBezdětnáKrál ulicePrvní políbeníGrandhotel NevadaPokušení paní AntonieHříchy láskyII. Filmové žněHost do domuOkénko do nebeProsím, pane profesore!Za tichých nocí


Aktualizace osobnostního profilu Zdeněk Gina Hašler: 4.4. 2024 13:38