Ladislav Helge (1927 - 2016)


Ladislav Helge se narodil 21.8.1927 v Praze. Syn krejčovského dělníka a švadleny. Ve třinácti letech v roce 1940 se stal členem Dismanova recitačního a divadelního souboru dětí a mládeže Čs. rozhlasu v Praze, jehož činnost byla spojena i s filmovými projekcemi. Za 2. světové války byl v totálním nasazení ve městě Nová Paka.

Film Škola otců vznikl v roce 1957 a jasně předurčuje a ukazuje styl, kterého se Ladislav Helge držel až do svého posledního snímku. Silná, dobová kritika a nastavení pomyslného zrcadla. Tak se dá stručně charakterizovat atmosféra Helgeho filmů. V debutu v hlavní roli zazářil Karel Höger, který se k roli dostal půl roku před natáčením poté, co jí odmítl R. Lukavský. Höger měl o roli velký zájem a skutečně byl velmi precizní v podání silného, morálního charakteru učitele Pelikána. V roce 1959 natočil Helge druhý film, Velká samota, pojednávající o zakládání JZD na Moravské vesnici.

V uvolněné atmosféře šedesátých let natáčí film Jarní povětří z roku 1961, na jehož scénáři spolupracoval s Janem Otčenáškem. Film byl rozvinutou vedlejší linií románu Občan Brych a odehrává se v prostředí studentů v roce 1948. Popisuje předúnorové a poúnorové vnímání společnosti a nástup totality, která mění společnost i jedince. Oním, době ustupujícím jedincem, je opět brilantní Karel Höger, který byl pro Helgeho jediným možným představitelem této role. Politicky silný film, který neměl po srpnu 68 šanci k veřejné projekci.

V roce 1962 otevírá režisér další téma, a to téma 2 .sv. války. Film Bílá Oblaka, odehrávající se na středním Slovensku, pojednává o tragickém osudu malého děvčátka, jež se ocitne uprostřed válečné vřavy, a je vydána osudu společně s partyzány, které doprovází. V tomto filmu L. Helge obsazuje slovenské velikány jako I. Mistrika, V. Müllera, či L. Chudíka. O rok později přichází s filmem Bez Svatozáře, kde se vedle již dvorního herce Högera, objevují i další. Z. Štěpánek, L. Pešek, či vynikající Otomar Krejča. Herecký koncert z prostředí továrny a dělnictva, pro které je poctivá práce životním údělem.


21.8.1927
Praha, Československo
31.1.2016
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Ladislav Helge csfd

StudPrvní den mého synaBez svatozářeBílá oblakaJarní povětříVelká samotaŠkola otcůDobrodružství na Zlaté zátoceČeskoslovenský filmový zázrakNeviditelná ruka trhu: privatizace BarrandovaTrilobit - Beroun 201225 ze šedesátých aneb Československá nová vlnaZlatá šedesátáPříběhy slavnýchLidé za kamerouCeny české filmové kritiky 2011Na plovárně


Aktualizace osobnostního profilu Ladislav Helge: 1.11. 2023 15:35