Hans Albers (1891 - 1960)


Hans Philipp August Albers se narodil 22. září 1891 v Hamburku jako syn řezníka, zemřel 24. července 1960 v Kempfenhausenu v Bavorsku. Byl nejpopulárnějším předválečným a válečným německým hercem. Již od dětství chtěl být hercem, dokonce navštěvoval divadelní kurzy bez vědomí rodičů. V roce 1915 byl odvelen do armády, ale ve válce byl poměrně brzy raněn a stažen z bojů. Po válce se přestěhoval do Berlína, kde se snažil získávat komediální roličky v různých divadlech a kabaretech. V Berlíně se také seznámil se svojí celoživotní partnerkou Hansi Burg, rakouskou Židovkou.

S nástupem Národního socialismu k moci se Albers s Hansi Burg přestěhovali mimo centrum pozornosti z Berlína do Bavorska. Jejich vztah se nicméně dostal pod velký tlak, který neustáli; Hansi Burg v roce 1939 emigrovala nejprve do Švýcarska, poté do Anglie. Jejich tajné kontakty nepřerušila ani válka, Albers se Hansi snažil alespoň na dálku finančně podporovat. Hansi se vrátila do Německa po válce, znovu spolu začali žít. Otec Hansi nicméně zahynul v koncentračním táboře. Albers nikdy NSDAP na veřejnosti aktivně nepodporoval, přesto v tomto období dosahoval v Německu největší popularity, což si lze vysvětlit potřebou úniku obyčejných lidí do jiné reality - v tomto případě k filmovým příběhům.

V roce 1943 Albers hrál hlavní roli ve vysoce rozpočtovém filmu MÜNCHHAUSEN (Dobrodružství Barona Prášila), on sám obdržel enormní honorář. Nicméně si dával velký pozor, aby nebudil dojem jakékoliv podpory pro NSDAP. Filmografie pokračovala romanticko-dobrodružným filmem GROßE FREIHEIT NR.7 (La Paloma), který se na plátně odehrává v Hamburku, ale mnoho scén muselo v reálu být natáčeno v Praze, protože Hamburk byl v té době již značně poničen spojeneckými nálety.

Po skončení 2. světové války sice Albers neměl problémy se zákazem natáčení, jako měli mnozí jiní jeho herečtí kolegové, veřejně podporující nacisty. Nicméně, němečtí hrdinové dob minulých neměli zastání u okupační vlády, která chtěla ve filmech prezentovat svoje vlastní hrdiny doby nové. U Alberse tedy nastala pauza ve filmování, velmi těžce tuto situaci snášel a bohužel zde navíc zaúřadoval alkohol.


22.9.1891
Hamburk, Německá říše
24.7.1960
Kempfenhausen, Bayern, Západní Německo
Hans Albers csfd

Kein Engel ist so rein13 kleine Esel und der SonnenhofDer GreiferDer Mann im StromDas Herz von St. PauliDer tolle BombergFidanzati della morte, IVor SonnenuntergangPoslední štaceAn jedem Finger zehnAuf der Reeperbahn nachts um halb einsJonny rettet NebradorKäpt'n Bay-BayNachts auf den StraßenBlaubartFöhnVom Teufel gejagt...und über uns der HimmelŠiva a šibeniční kvítekLa PalomaDobrodružství barona PrášilaCarl PetersPandur TrenckPercy na scestíWasser für CanitogaSergeant BerryToulavý národSherlock HolmesŽlutá vlajkaPod žhavou oblohouSavoy-Hotel č. 217Henker, Frauen und SoldatenVarietéPeer GyntZlatoEin gewisser Herr GranFlüchtlingeHeut kommt's drauf anDer SiegerDer weiße DämonL. P. 1 neodpovídáMonte Carlo MadnessQuickBomby nad Monte CarlemDer DraufgängerDrei Tage LiebeHans in allen GassenModrý andělModrý andělStíny londýnských nocíAsfaltDer rote KreisDie SchleiertänzerinDrei machen ihr GlückHeilige oder DirneJa, ja, die Frauen sind meine schwache SeiteMascottchenMöblierte ZimmerNoc náleží námVererbte Triebe: Der Kampf ums neue Geschlecht


Aktualizace osobnostního profilu Hans Albers: 3.11. 2023 08:34