Dušan Klein (1939 - 2022)


Dušan Klein (vlastním jménem Július) pochází ze Slovenska, kvůli svému židovskému původu byl jako dítě vězněn v koncentračním táboře Terezín, poté žil v Ostravě a v Praze, v 50. letech se objevil před kamerou jako dětský herec. Na FAMU vystudoval obor filmové režie (1962), poté pracoval ve svobodném povolání, v letech 1975-1991 byl režisérem Filmového studia Barrandov. Dnes působí také jako pedagog na FAMU.

V 90. letech se Dušan Klein začal více věnovat natáčení pro televizi, vznikl například divácky úspěšný seriál HŘÍCHY PRO PÁTERA KNOXE (1991), realizoval také pohádky a televizní inscenace, zatímco umělecké ambice větších filmových projektů ANDĚLSKÉ OČI (1994) nebo KONTO SEPARATO (1996) zůstaly někde za startovní čarou. Dále pak pracoval na seriálech MANŽELSKÁ TONUTÍ (1996) nebo STRÁŽCE DUŠÍ (2001), v poslední době se podílel na nekonečném seriálu TV Nova ULICE (2005). V roce 2003 vyšla biografie s názvem Dušan Klein aneb Jak režisérům chutná život.

Dušan Klein je ženatý a s manželkou Silverou, rozenou Raškovou, má dva syny.


27.6.1939
Michalovce, Slovenský stát
9.1.2022
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Dušan Klein csfd

Jak básníci čekají na zázrakRodinkaHrobníkZakázaný člověkDevatenáct klavírůFišpánská jablíčkaSvatba na bitevním poliMuž a stínŽil jsem s cizinkouI ve smrti samiJak básníci neztrácejí nadějiBorůvkový vrchMiláčekElixír a HalíbelaMuž, který vycházel z hrobuO víle ArnoštceTa třetíČeský RobinsonKrál ozvěnyNenávistTom v kozí kůžiLolinka a kníráčPíseň o lítostiPrvní a posledníKonto separatoSmrt v zahradě GirardinůNetrpělivost srdceAndělské očiPříběh kriminálního radyTelevizeKonec básníků v ČecháchDáma ví, kdy přijítKafka to taky neměl lehkýBláha a VrchlickáMiláček OrnifleNepoužitelný MaxCizinci v doměDrobné něžnostiVdova po básníkoviVážení přátelé, anoDobří holubi se vracejíJak básníkům chutná životPřízrakZrcadlo nenávistiKdo se bojí, utíkáJak básníci přicházejí o iluzeRadikální řezJak svět přichází o básníkyKam nikdo nesmíRodinný kruhDlhá trať maratónskeho bežcaSázka na třináctkuPřípad mrtvých spolužákůMěsto nic nevíPřípad mrtvého mužeTajemství zlatého BuddhyZatykač na královnuLekceJeden z nich je vrahLáska k životu


Aktualizace osobnostního profilu Dušan Klein: 30.10. 2023 19:13