Albert Capellani (1874 - 1931)


Albert Capellani byl francouzský filmový režisér a scenárista němé éry.

Pracoval jako herec a režisér, dokud v roce 1905 neobdržel nabídku práce od studia Pathé Frères, kdy natočil první krátké komedie. Záhy pak následovali klasické adaptace románů. Charles Pathé, který věřil ve velké naděje na umělecký potenciál filmu jako média, ho pozval do uměleckého štábu pod vedením Ferdinanda Zeccy. Když Pathé v roce 1908 zahájil produkci „prestiže“  Société des Auteurs et des Gens de Lettres (SCAGL), Capellani se stal jejím prvním uměleckým ředitelem a režíroval první film společnosti L'Arlésienne. Během své kariéry ve společnosti Pathé Frères pracoval jako poradce a vedoucí různých ředitelů, včetně Michela Carrého, Georgese Denoly, Henriho Étiévanteho a Georgese Monca.

Náměty pro filmy často čerpal ze svého divadelního života, aby pak do svých filmů obsadil kolegy z divadelních her, například Henryho Krausse, který se objevil jako Quasimodo ve filmu Hrbáč Notre Dame (1911) nebo jako Jean Valjean ve filmu Les Misérables (1912), což byla jím režírovaná pětihodinová verze Bídníků.

Jeho filmy pokrývají mnoho žánrů, včetně melodramat, pohádek, kostýmních dramat s historickými a biblickými tématy a literárních adaptací, zejména poté, co se v roce 1908 ujal režie v SCAGL. K jeho stylu patřil živý smysl pro inscenování herců ve třech dimenzionálních prostorách, dynamické využití lokačního natáčení a pozornost k jemným realistickým detailům, které zdůrazňují lidskost jeho postav.


23.11.1874
Paříž, Île de France, Francie
26.9.1931
Paříž, Île de France, Francie
Albert Capellani csfd

SistersThe Young DianaThe Inside of the CupThe Wild GooseFortune Teller, TheOh Boy!Out of the FogRudá lucernaThe Virtuous ModelDaybreakSocial HypocritesThe House of MirthThe Richest GirlAmerican MaidThe Easiest WayDark Silence, TheFoolish Virgin, TheLa vie de BohèmeThe Common LawŠpanělská mstaDáma s kaméliemiFace in the Moonlight, TheImpostor, TheThe Flash of an EmeraldLe Chevalier de Maison-RougeAfwezige, DeGerminalLa GluMisérables - Époque 1: Jean Valjean, LesMisérables - Époque 2: Fantine, LesMisérables - Époque 3: Cosette, LesMisérables - Époque 4: Cosette et Marius, LesNotre-Dame de ParisL´AssommoirPatrieNabab, LeFin de Robespierre, LaLa BohèmeLe SignalementL'IntriganteL'ÉpouvanteLa danseuse de SivaRideau noir, LeUn monsieur qui a un ticFâcheuse mépriseLe Luthier de CrémoneMort du duc d'Enghien en 1804, LaPeau de chagrin, LaHomme aux gants blancs, L´L'ArlésienneLa belle au bois dormantPeau d'âneVestale, LaAmour d'esclaveCendrillonLes deux soeursPied de mouton, LeAladin ou la lampe merveilleuseDrame passionnelFemme du lutteur, La


Aktualizace osobnostního profilu Albert Capellani: 3.11. 2023 23:16