Ester Krumbachová (1923 - 1996)


Česká režisérka, dramatička, spisovatelka, scénáristka, výtvarnice, scénografka a především návrhářka filmových i divadelních kostýmů. Od r. 1954 působí jako výtvarnice v divadle (Oblastní divadlo v Českých Budějovicích, Městská divadla pražská, Národní divadlo).

Natočila i vlastní autorský film Vražda Ing. Čerta (1970). S ohledem na spolupráci na několika trezorových filmech (Ucho, Valérie a týden divů) jí byl udělen roku 1970 zákaz tvorby a to na dlouhých 20 let. Zpět k filmu se vrací po roce 1989, kdy natočila např. Gen o sestrách Válových, videoklip pro rockera Ivana Krále a navrhla kostýmy pro film Marian. Její comeback už ovšem nedosahuje takové úrovně, jako její předčasně utnutá tvorba v 60. letech.

V roce 1996 umírá po vleklé nemoci a také na následky svých dlouhodobých problémů s alkoholem.


12.11.1923
Brno, Československo
13.1.1996
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Ester Krumbachová csfd

MarianPoslední motýlKrálovství za kytaruKřivdaUstláno na čekankáchRomán o růžiDlouhý podzimní denHostinec U létavého drakaJeden ze soubojůKam slunce nechodí...Psi a lidéSlaměný kloboukTajemství velikého vypravěčeArcha bláznů aneb Vyprávění z konce životaPřízrakUž zase skáču přes kalužeVražda Ing. ČertaEzopOvoce stromů rajských jímeVšichni dobří rodáciMuž, který stoupl v ceněPension pro svobodné pányTa naše písnička českáMučedníci láskyO slavnosti a hostechRomance pro křídlovkuSedmikráskyŽenu ani květinou neuhodíšAť žije republikaNikdo se nebude smátA pátý jezdec je StrachDrahý zesnulýDémanty nociKdyby tisíc klarinetůKrál KrálůKočár nejsvětější svátostiTransport z rájeŽivot bez kytaryMuž z prvního stoletíByli jednou dva písařiPísničky roku 1973Písničky roku 1972Půjčovna talentůPoprask na laguněBaleritronHarlémská tragédieZtracená revueFidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačkaTo byl zase denTa moje nekonfekční postavaFaunovo velmi pozdní odpoledneValerie a týden divůKladivo na čarodějnice


Aktualizace osobnostního profilu Ester Krumbachová: 10.11. 2023 23:06