Robert Shaye 85 let


Americký filmový producent, režisér a herec Robert Shaye se narodil 3. března 1939 v Detroitu, jako syn Dorothy a Maxe Mendela Shaye. V mládí absolvoval Mumford High School, University of Michigan a Columbia Law School. Jeho sestra je herečka Lynn Shaye.

V roce 1998 se Robert setkal s režisérem Peterem Jacksonem, který hledal společnost, jež by mu byla ochotná zafinancovat dva filmy podle třech knih J. R. R. Tolkiena PÁN PRSTENŮ. Po přečtení scénáře Shaye nabídl Jacksonovi, aby natočil filmy rovnou tři, když i knihy jsou tři. Poskytl mu plnou důvěru své společnosti a rozpočet 300 milionů dolarů a spolu s Peterem roztočili největší kolotoč v dějinách kinematografie.

Po úspěších Pána prstenů a obrovských příjmech Robert produkoval další světoznámé filmy, vzpomeňme na sérii NEZVRATNÝ OSUD, snímky VÁNOČNÍ SKŘÍTEK, FREDDY VS. JASON, DĚJINY NÁSILÍ. Režíroval dva celovečerní filmy, KNIHA LÁSKY (1990) a MIMZY (2007). Jako herec se objevuje ve vedlejších nenápadných rolích ve filmech své společnosti, například NOČNÍ MŮRA V ELM-STREET, CELLULAR nebo FREDDY VS. JASON.

V současnosti produkuje největší a nejdražší filmový projekt v historii kinematografie, dvojdílnou adaptaci románu J. R. R. Tolkiena pod režijní taktovkou Petera Jacksona, HOBIT.


3.3.1939
Detroit, Michigan, USA
Robert Shaye csfd

AmbitionKdyž se zlomí větevFreddyho smrt - Poslední noční můraNoční můra v Elm Street 5: Dítě snuNoční můra v Elm Street 4: Vládce snuMůj ďábelský milenecNoční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze snaTajemné zloZúčtováníNoční můra v Elm Street 2: Freddyho pomstaNoční můra v Elm StreetSám v temnotěLovci stínů: Nástroje smrtiThe Freddy Krueger SpecialCellularFreddy versus JasonFestival v CannesNová noční můraNabitá zbraň 1Nejlepší přítel člověkaFreddyho noční můryFilmy našeho dětstvíSearching for Mr. RugoffLost Soul: The Doomed Journey of Richard Stanley's Island of Dr. MoreauCrystal Lake Memories: The Complete History of Friday the 13thThe Last ImpresarioNever Sleep Again: The Elm Street LegacyThe House That Freddy BuiltBefore, During and 'After the Sunset'Půlnoční filmyFrom Book to ScriptNightmare Series Encyclopedia, TheVítejte v hlavním vysílacím časeFreddy SpeaksSlash & Burn: The Freddy Krueger StoryMimzyKniha láskyOn Fighting WitchesImage


Aktualizace osobnostního profilu Robert Shaye: 8.11. 2023 06:06