Josef Mach (1909 - 1987)


Režisér a scenárista Josef Mach se narodil 25. února 1909 v Prostějově. Po čase se však jeho rodina přestěhovala do Prahy, kde mladý Josef vystudoval reálné gymnázium. Během let 1931 – 1938 si zprvu vyzkoušel práci novináře a divadelního herce, např. v Divadle Na Slupi. Přesto se začínal čím dál tím více zajímat o filmové umění.

Až do konce nacistické okupace, kromě asistence režisérům, pracoval výhradně jako úspěšný spoluscénárista a autor námětů (OKÉNKO DO NEBE, DCERUŠKA K POHLEDÁNÍ, MODRÝ ZÁVOJ, ADVOKÁT CHUDÝCH, MĚSTEČKO NA DLANI, HOST DO DOMU, ČTRNÁCTÝ U STOLU, SKALNÍ PLEMENO a nebo nedokončená BLUDNÁ POUŤ). Scenáristické práci se až do 1955 let věnoval i pro další režiséry (např. PORTÁŠI, V HORÁCH DUNÍ, DRAVCI a MUŽ V POVĚTŘÍ) a hlavně pro své filmy (NIKDO NIC NEVÍ či HRÁTKY S ČERTEM).

Po znárodnění československé kinematografie získal i Josef Mach možnost začít pracovat jako režisér. Nejdříve si ho pod „ochranná křídla“ opět vzal Václav Kubásek, když spolu režírovali okupační komedii VELKÝ PŘÍPAD (1946) a Mach spolupracoval s ním i na dramatu V HORÁCH DUNÍ (1946). Za rok poté již pracoval až do konce 70. let jako samostatný režisér.

Během své kariéry natočil řadu žánrově různých snímků. Přes politicky angažovaná dramata, komedie, kriminálky, životopisné filmy, výtvarně stylizované pohádky a komedie, hudebně folklórová díla a dokonce westerny. Jako samostatný režisér natočil Mach dodnes oblíbenou bláznivou komedii z protektorátu s Marvanem a Filipovským NIKDO NIC NEVÍ (1947).


25.2.1909
Prostějov, Morava, Rakousko-Uhersko
7.7.1987
Praha, Československo
Josef Mach csfd

Tichý Američan v PrazePaleta láskyTři nevinníČlověk není sámNa kolejích čeká vrahObjížďkaSynové Velké medvědiceČerné šelmyTři chlapi v chalupěProsím, nebudit!FloriánValčík pro miliónHořká láskaZatoulané děloFlorenc 13,30Hrátky s čertemRodná zemAkce BRacek má zpožděníRodinné trampoty oficiála TříškyVzbouření na vsiNa dobré stopěZelená knížkaNikdo nic nevíVelký případDuhový lukMedailonograf Františka FilipovskéhoČtrnáctý u stoluHost do domuMěstečko na dlaniAdvokát chudýchDceruška k pohledáníŽeny u benzinuTři přáníNaši furiantiPoslední mužRozpustilá nocMamičko, mámoNikyho velebné dobrodružství


Aktualizace osobnostního profilu Josef Mach: 11.4. 2024 16:53