Gustav Machatý (1901 - 1963)


Gustav Machatý pocházel z rodiny pražského obchodníka s realitami. Nedokončil studia na gymnáziu a bez jakýchkoli praktických zkušeností se začal naplno věnovat filmu, kde působil nejprve jako herec, asistent, výtvarník či scénárista. Založil vlastní filmovou výrobnu Geem-Film a už v osmnácti letech režijně debutoval nedochovanou situační groteskou TEDDY BY KOUŘIL.

Kinematografický přínos Gustava Machatého bývá přesto až nekriticky mytizován. Kontroverzní režisér s nevyrovnanou kvalitou tvorby (viz jeho komediální produkce) kolem sebe s oblibou šířil chiméry o vlastní uměleckosti a exkluzivitě. Přehnané tvůrčí ambice ho po příznivém mezinárodním ohlasu EXTASE nakonec přiměly pracovat výhradně v zahraničí. Jiřina Šejbalová vzpomíná na natáčení ZE SOBOTY NA NEDĚLI: "Machatý byl umělec, ale práce v jeho ateliéru byla strašná. Dovedl vybičovat ovzduší do hysterie. Na představitelku Máni, Magdu Maděrovou, která byla začátečnicí, hrozně křičel. Člověk se v jeho přítomnosti stále chvěl. Po natáčení jsem spěchávala domů a honem do vany, abych ze sebe spláchla pocit té pekelné atmosféry". K výlučnosti Machatého filmů navíc velmi významně přispěla celá řada prestižních uměleckých spolupracovníků, jimiž se záměrně obklopoval: Vítězslav Nezval, Alexander Hackenschmied nebo Jaroslav Ježek. Především kameramani Otto Heller, Václav Vích a Jan Stallich měli velkou zásluhu na typickém senzuálně-lyrickém pojetí jeho snímků.

V Rakousku, Itálii ani v USA, kam se uchýlil v roce 1936 se mu již nepodařilo uspokojivě navázat na své dřívější úspěchy. Nejznámějším a kriticky nejoceňovanějším Machatého zahraničním titulem zůstává ŽÁRLIVOST, komorní psychologické drama s prvky detektivního žánru s Hugo Haasem v jedné z hlavních rolí. Po válce pak opakovaně ohlašoval remake EXTASE, aniž by se někdy odhodlal k jeho uskutečnění. V Československu se objevoval pouze sporadicky (naposledy jako host MFF Karlovy Vary v roce 1960). Usadil se v Německu, kde pracoval převážně pro rozhlas a televizi. Věnoval se též pedagogické činnosti na Deutsches Institut für Film und Fernsehen v Mnichově, kde ve svých dvaašedesáti letech zemřel.


9.5.1901
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
14.12.1963
Mnichov, München (Stadt), Bayern, Západní Německo
Gustav Machatý csfd

Hledané dítě 312ŽárlivostMimo zákonBorn RecklessDobrá zeměHraběnka WalewskáMadame XBaletkyNocturnoExtaseExtase (francouzská verze)Extase (rakouská verze)Načeradec král kibicůZe soboty na neděliErotikonŠvejk v civiluKreutzerova sonátaTeddy by kouřilNesprávná cestaDáma s malou nožkouVzteklý ženichBílý rájAkord smrtiAloisův los


Aktualizace osobnostního profilu Gustav Machatý: 8.10. 2023 20:15