Bohumír Vích (1911 - 1998)   † 87 let


Bohumír Vích se narodil 28. července 1911 v Praze. Vyučil se a pracoval jako elektrotechnik. V letech 1938 – 1946 studoval zpěv soukromě u K. Vitiče a J. Vlasáka – Schwarze. Profesionální pěveckou dráhu začínal ještě za okupace během protektorátu v operetě nuselského Tylova divadla (1943 – 1945). Pak se po okupaci stal členem sboru (1945 – 1946) a sólistou (1946 – 1948) Opery Divadla 5. května, kde již dosáhl jistých úspěchů.

Velkorysé pěvecké a herecké nadání, pohybové umění, vervní herectví s menší postavou, pro níž nalézali operní režiséři hlavně v českém operním repertoáru komické party. Pro něž měl smysl v lidových postavách se svojí vitalitou, komickým a karikujícím účinkem. Avšak jeho zvláštní zjev mu nemohl dovolit vysoký počet rolí dramatických, v nichž byl i přesto výborným pěvcem a hercem. Avšak v těžké konkurenci výborných pěvců se v Národním divadle nemohl dostat přesně na výsluní a v trvalou známost operních diváků.

Byl například jako Brouček („Výlety pana Broučka“), Malíř („Malířský nápad“), Václav („Šelma sedlák“), Vašek („Prodaná nevěsta“), Jíra („Braniboři v Čechách“), Canio – Paňáca („Komedianti“), Radames a Posel („Aida“), Don José („Carmen“), Heřman („Piková dáma“), Jirka („Čert a Káča“), Goro („Madame Butterfly“), Alcindor („Bohéma“), Kapr („Vodník“), Žebrák („Honzovo království“), Plavec a Koryfej („Ivan Susanin“), Misail („Boris Godunov“), Jontek („Halka“), Adam Ecl („Psohlavci“), Vakula („Střevíčky“), Vít („Králův mincmistr“), Student („Pohádka máje“), Sergej Ťjulenin („Mladá garda“), Hajný („Rusalka“), Břichslav („Boleslav I.“), Tichon Ivanyč Kabanov („Káťa Kabanová“) a tak dále.

A dále se objevoval třeba v operách „Smrt kmotřička“ (Kapacita lékařská), „Mistři pěvci norimberští“ (Baltazar Zorn), „Car Saltan“ (Námořník), „Preciézky“ (Du Croissy), „Zuzana Vojířová“ (Ondřej Zachar), „Němá z Portici“ (Massaniello), „Lucerna“ (Klásek), „Tkalci“ (Wittig), „Čarostřelec“ (Kilián), opět „Carmen“ (Dancairo), „Louisa“ (Malíř), „Salome“ (Žid), „Hry o Marii“ (První hlas) a podobně.


28.7.1911
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
29.7.1998
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Bohumír Vích csfd

Mladá gardaBedřich Smetana: Braniboři v ČecháchVýlety páně BroučkovyZ mého životaČervená ještěrka


Aktualizace osobnostního profilu Bohumír Vích: 26.4. 2024 01:35