Zdeňka Balounová (1924 - 2010)


Zdeňka Balounová (někdy uváděna jako Zdenka nebo Zdena Balounová) se narodila 6. prosince 1924 v Českých Budějovicích. V letech 1947 – 1950 soukromě studovala u Lídy Salmonové – Wegenerové a započala svoji profesionální hereckou činoherní dráhu.

V roce 1958 ukončila svoji divadelní dráhu zřejmě kvůli rodinným důvodům a na divadelní jeviště již nevstoupila. Na divadelních prknech předváděla herečka Zdeňka Balounová především mladé hrdinky z různorodého repertoáru. Někdy se jednalo i o role hlavní, kterým dodala všechny své výrazové prostředky.

Zjevila se například jako Zuzka („Kozí mléko“), Cecílie („Jak je důležité míti Filipa“), Jasana („Lesní panna“), Teofil („Hrátky s čertem“), Jelena Medvěděvová („Sláva), Bregelová a Věra („Začínáme žít“), Olga („Vpád“), Ludmila („Klenotník“), Rozárka („Komedianti jedou“), Zdena Kalistová („Inteligenti“), Violanta („Juanova pomsta“), Juki („Lampiónová slavnost“) atp. Ovšem pravidelné divadelní činnosti se věnovala pouhých deset let, od dvaceti čtyři do čtyřiatřiceti let.

V dobách svého angažmá v Divadle státního filmu Zdeňka Balounová debutovala v malých epizodkách před filmovou kamerou. Zatímco v roce 1948 se předvedla jen v jednom snímku, o rok později už ve třech. Po odchodu na oblastní scény se přestala zjevovat i na filmovém plátně.


6.12.1924
České Budějovice, Československo
6.8.2010
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Zdeňka Balounová csfd

VracenkyPavouk se smaragdovýma očimaNeuvěřitelný příběhPancéřová pěstXenaHodinářova svatební cesta korálovým mořemKdo přichází před půlnocíLásky mezi kapkami deštěPříbuzenstvoPanenka z vltavské tůněHodíme se k sobě, miláčku...?Bláznova smrtÚtěk do větruBláznova kronikaZázrak svatého AntonínaHorké dnyDS-70 nevyjíždíDnes o půl jedenáctéRodinné trampoty oficiála TříškyČervená ještěrkaVelitelAkce MuzeumJana EyrováBílí jeleniPěkní ptáčciSilvestrovský trapasJednou se vrátím...V Praze bejvávalo blazeKabaret u Zvonečku


Aktualizace osobnostního profilu Zdeňka Balounová: 7.4. 2024 16:32