Jiří Brož (1933 - 2019)


Jiří Brož byl jeden z nejvýznamnějších brněnských herců. Po vystudování brněnské JAMU hrál dva roky (1957 až 1958) v Českém Těšíně, ale už v roce 1958 nastoupil do Státního divadla v Brně, kde zůstal až do odchodu do penze na počátku 90. let. Zde byl pan Brož členem zpěvohry, velmi často využíván pro celou řadu skvělých rolí.

Jiří Brož byl také hodně činný v rozhlase a především dabingu. Patřil mezi nejobsazovanější dabéry a často se dočkal hlavních rolí. Z jeho dabingových rolí bychom měli jmenovat alespoň některé z nich: Chris Adams (Sedm statečných), vypravěč (Smolíkovi), Stepan Ivanovič Sundukov (Tři plus dvě), vypravěč (Velká vlaková loupež), František de Vierne (Arsen Lupin kontra Arsen Lupin), Shot (Jakub za modrými dveřmi), úvodní komentář (Běsnící měsíc), Fabiano Fabiani (Láska a královna), Pearly Gates (Falešná ruka zákona), Hatfield (Přepadení), Kníže Vasilij Lvovič (Granátový náramek), Fjodor (Nemilosrdná fronta), Dr. Clemens (Neviditelné hledí) atd. Už jenom výčet těchto rolí vypovídá o hereckých schopnostech Jiřího Brože.

Na počátku 90. let Jiří Brož odešel do penze a už se nevěnoval hraní v divadle, ale dabingu a práci v rozhlase se věnoval nadále, a to až do roku 2010. V 90. letech, kdy existovalo Studio Davay, byl Jiří Brož obzvlášť dabingově činný. V roce 2009 Jiří Brož právem obdržel Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

I když práce Jiřího Brože pro divadlo, rozhlas a dabing dosahuje úžasných rozměrů, jeho filmové role jsou oproti nim celkem zanedbatelné, tak jmenujme aspoň některé z filmových rolí Jiřího Brože: Lojza (Náš dědek Josef), Dr. Kalina (Hříšní lidé města brněnského), barman Lívanský (Stopy zločinu).


19.12.1933
Brno, Československo
8.9.2019
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Jiří Brož csfd

Případ s černým vzaduStopy zločinu: Velká ránaNa koho to slovo padne...Tajemství Ocelového městaTetinkaNáš dědek JosefMěsíční vílaDvacátý devátýModrý vrabecJá jsem OsangoVina Vladimíra OlmeraHříšní lidé města brněnskéhoParagrafy na kolechOsudové láskyBroln v HolandskuPsychodrámaSpolužáciBakalářiDobrý dabing ještě žije


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Brož: 20.11. 2023 04:12