Josef Medeotti-Boháč (1884 - 2023)


Josef Medeotti – Boháč se narodil 27. února 1884 v Praze. Od roku 1903 působil v Německu jako herec, dvorní pěvec, zpěvák a režisér. Poté započal svojí aktivitu jako filmový režisér. Měl pracovat jako dokumentární filmový režisér ve Francii, Itálii a od roku 1922 i v Německu.

Debutoval přepisem divadelní hry Josefa Štolby MOŘSKÁ PANNA (1926), jenž je dnes nedochován. Kritika upozorňovala, že je film natočen „německou technikou staršího data“. Režijní práce Josefa Medeotti – Boháče se vyznačovala diletantickou prací, uměleckou pokleslostí, neznalostí filmového řemesla a především až periferním vyzněním.

Řadil se mezi nejnižší umělecký a technický proud naší kinematografie (spolu s Karlem Špelinou, Oldřichem Kmínkem, V. Ch. Vladimírovem, Leo Martenem, Václavem Kubáskem, Ferry Seidlem, Rudolfem Měšťákem, Robertem Zdráhalem a dalšími). To mu ovšem nezabránilo, aby v Čechách druhé poloviny 20. let natočil sedm němých titulů.

Rok po svém českém debutu natočil podle pokleslého románku Viléma Neubauera tklivé melodrama SEXTÁNKA (1927) s Anitou Janovou, Janem W. Speergerem a s Josefem Rovenským. Melodramata a kosmopolitní snímky tvořil též následujícího roku, kdy uvedl koprodukční (Československo a Německo) film ZNÁMOSTI Z ULICE / STRASSENBEKANNTSCHAFTEN (1928) a dnes už ztracené drama podle románu Waltera Hauffa „Vražda primadony“ pod názvem OSUDNÉ NOCI (1928).


27.2.1884
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
10.11.2023
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Josef Medeotti-Boháč csfd

Boží mlýny (německá verze)Panenka (německá verze)Děvčátko, neříkej ne!Boží mlýnyHanbaKamarádské manželstvíOsudné nociZnámosti z uliceSextánkaMořská panna


Aktualizace osobnostního profilu Josef Medeotti-Boháč: 10.11. 2023 07:52