Zet Molas (1896 - 2023)


Režisérka Zet Molas se narodila jako Zdena Holubová 18. března 1896 v Hradci Králové do rodiny železnického úředníka. Vyrůstala v Hradci a ve Vídni. Zájem o umění a umělecké sklony jí dostaly až ke studiu na UMPRUM v Praze u Otakara Španiela a po roce 1918 i na pařížské École des Beaux Arts. Své umělecké zájmy se pokoušela uplatnit jako autorka básní a toužila se věnovat i divadlu.

Pod manželovým finančním vedením natočila podle svého původního námětu a scénáře melodrama ZÁVĚŤ PODIVÍNOVA (1923). Snímek, jenž je dnes pokládán za ztracený, natočila režisérka bez a nebo s malou teoretickou a technickou zkušeností, přípravou a průpravou a hlavně s minimálními finančními prostředky. Titul prošel bez výrazného zájmu diváků a kritiky, Zet Molas se však stala historicky druhou českou režisérkou.

Po této zkušenosti Zet Molas odcestovala opět do Francie, kde měla připravovat film MADEMOISELLE DE MAUPIN, v němž si měla zahrát též hlavní úlohu. Měl vzniknout podle předlohy spisovatele Théophila Gautiera. Film se však nerealizoval a Molas se po zklamání vrátila zpět do Prahy.

V říjnu 1924 se stala redaktorkou časopisu „Český filmový svět“ do něhož přispívala svými teoretickými články a reportážemi. Pokoušela se dostat i mezi české moderní a avantgardní básníky a spisovatele. Na jaře 1925 se seznámila s básníkem Vítězslavem Nezvalem (1900 – 1958), který se do ní zamiloval.


18.3.1896
Hradec Králové, Rakousko-Uhersko
6.11.2023
Západní Německo
Zet Molas csfd

Karel Hynek MáchaLojzičkaPancéřové autoMlynář a jeho dítěZávěť podivínova


Aktualizace osobnostního profilu Zet Molas: 6.11. 2023 14:21