Antonín Moskalyk (1930 - 2006)


Antonín Moskalyk se narodil 11. listopadu 1930 v Chustu, v tehdejší Podkarpatské Rusi (dnes Ukrajina), ale mládí prožil ve Šlapanicich u Brna, kde jeho otec učil na místní škole. Maminka pocházela z rodu Galgociů (maďarská šlechta). V mládí se se věnoval ochotnickému divadlu. Absolvoval gymnázium v Brně a podle přání otce se měl stát učitelem, ale mladý Antonín tíhl k divadlu. Rozhodoval se mezi herectvím a režií, nakonec vystudoval v roce 1958 obor režie na Divadelní fakultě pražské Akademii múzických umění.

Antonín Moskalyk se oženil v roce 1959 a je otcem dvou detí, syna Martina a dcery Pavlíny. Při natáčení třetí řady Četnických humoresek těžce onemocněl a 27. ledna 2006 ve věku 75 let zemřel v brněnské Masarykově nemocnici. Za svou filmovou a především televizní tvorbu získal celou řadu mezinárodních ocenění a v roce 2005 v rámci televizních cen TýTý byl uveden do Síně slávy.


11.11.1930
Podkarpatská Rus, Chust, Československo
27.1.2006
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko
Antonín Moskalyk csfd

Cesta do krajiny TyVnitřní zrakSignorina GioventúSpor o bohyniKouzelný krámekMít někoho do deštěVáclava Kašpara den pátýJestřábí věžKukačka v temném lesePozor, je ozbrojen!Psí kůžePulcinellaVětrná setbaDiplomatPortrétTřetí princZahrada dětíOdstřelHavárieStarožitníkův krámZamřížované zrcadloZlatý náhrdelníkAnglický biftek s českou oblohouMaand op het land, EenManonMaria SpermaliePastýřův darJak zničit vlastní mužstvoDe herberg in het misverstandDoňa PerfectaHosszú őszi napPozdní létoSchapenborreKdo je kdoNeameričanéČestné koloHodina pravdyKotevní náměstíŽivá mrtvolaBabičkaDlouhý podzimní denEen lange herfstdagKlíckaKráska a zvířeZonen van de admiraal, DeBarometrRaportSoubojDita SaxováHoře z rozumuNoc bez úsvituPodivný příběh jedné láskyDélka polibku devadesátKonec velké epochyModlitba pro Kateřinu HorovitzovouMuž, žena, Žoržík a klíčSmrt a blažená paníMalá kupovitá oblačnostMetelicePutování Simona Mac Keevera


Aktualizace osobnostního profilu Antonín Moskalyk: 31.10. 2023 09:35