Oldřich Nový (1899 - 1983)


"Jen pro ten dnešní den stojí za to žít,jen klid svůj tichý mít, víc po ničem netoužit!Jen pro ten dnešní den a pro úsměv vášse život změní v sen, ten den, kdy štěstí potkáváš.Nesmíš se ptát, co bylo včera, bude zítra zas,jen dnešek uchopit a pochopit, že nejkrásnější senje dnešní den..."

Oldřicha k hraní přivedlo jak maminčino předčítání pohádek, jež brzy uměl zpaměti, tak otec, který jako vrchní pražský hasič zaváděl do jako houby po dešti rostoucích nových kin (Elite, Lucerna, Illusion, Ponrepo) protipožární hlídky a vždycky malého Oldříška bral s sebou. A tam už se pro něj nějaký přístěnek vždycky našel. V neposlední řadě na jeho lásce k divadlu má zásluhu i švihácký strýc z otcovy strany Miloš, sám oblíbený a uznávaný herec, jenž ho zase brával do Národního divadla, kde hrál.

Od dětství psával básničky a povídky, zpíval a hrál na kytaru, byl výborným plavcem. Na otcovo přání se vyučil sazečem a zároveň ochotničil, aby nabral zkušenosti a zároveň měl svý jistý. Do války nemusel, kvůli práci sazeče denního tisku pracoval i v noci a navíc získal obdobu dnešní modré knížky od tehdejšího branci obávaného lékaře pro celkovou tělesnou slabost. První placené angažmá mu ke konci první války dohodil přítel Saša Rašilov. Bylo to ve zpěvní síni U labutě, kde tehdy vystupovala tehdejší kabaretní špička - Ferenc Futurista, Emil Artur Longen, Eduard Bass a Vlasta Burian. Protože pracoval v katolické tiskárně, obával se, že by mohl mít v zaměstnání problémy, tak přijal pseudonym Greckij (podle záliby ve Starém Řecku).

Po několika druhořadějších angažmá v Praze mu ředitel ostravského divadla Drašar nabídl účinkování ve svém divadle a to za trojnásobek jeho tehdejšího platu (600 kč). Tam získal mnohé těžké role a zkušenosti, hrál a zpíval denně, v neděli dvakrát. Hlavním režisérem operet byl Richard Branald, otec pozdějšího spisovatele Adolfa, který mu dal skvělou školu. Konec války prožil na jevišti při premiéře Jiráskovy báchorky Pan Johanes, hru tehdy ani nestačili dohrát a už se zvedla vlna ničení všech připomínek Rakouska-Uherska.


7.8.1899
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
15.3.1983
Praha, Československo
Oldřich Nový csfd

V hlavní roli Oldřich NovýSvětáciFantom MorrisvilluČertouská poudačkaAlibi na voděKáťa a krokodýlÚplně vyřízený chlapZáhadný pan HydeExistuje vlastně Mr. Johns?Dva z onoho světaKde alibi nestačíBílá sponaZápisky kriminalistovyO věcech nadpřirozenýchMládenec madame HussonovéZlatý pavoukHudba z MarsuNechte to na mněSlovo dělá ženuPytlákova schovanka aneb Šlechetný milionářParohyJenom krokPaklíčSobotaValentin DobrotivýHotel Modrá hvězdaRoztomilý člověkKdyž Burian prášilPřítelkyně pana ministraŽivot je krásnýDívka v modrémDědečkem proti své vůliEva tropí hloupostiKristianTřetí zvoněníAdvokátka VěraDůvod k rozvoduFalešná kočičkaNa tý louce zelenýRozkošný příběhUličniceVelbloud uchem jehlyRozpustilá nocNeznámá kráskaTaková normální rodinkaGrandsupertingltanglPopStoryJiří Suchý - Lehce s životem se prátZkáza krásouFilmy pod taktovkou FOKTmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramidPříběhy slavnýchTrnka z ČechMagistři smíchuJak se dělá Radiojournal


Aktualizace osobnostního profilu Oldřich Nový: 2.11. 2023 19:27