Hans-Peter Reinecke (1941 - 2005)


Hans-Peter Reinecke (též Reinicke) byl filmový a divadelní herec NDR. Nejdříve se pokoušel vyučit opravářem rádiopřijímačů. Protože si moc nerozuměl s matematikou a fyzikou, změnil obor a vyučil se tesařem. Nakonec se rozhodl pokračovat v rodinné tradici. Jeho matkou byla německá herečka Charlotte Reinecke. Otcem režisér a dramaturg Horst Reinecke. Oba rodiče působili v oblastním divadle.

Po absolvování školy získal angažmá v hornickém divadle v Senftenbergu, na které vzpomínal, jako na divadlo, kde se naučil hrát. V roce 1968 začal pod vedením režiséra Petera Zadeka zprvu pohostinsky hrát v Berlíně. O rok později se přestěhoval do Berlína nastálo a stal se členem berlínské divadelní scény. V roce 1971 natáčel opět v Československu. V koprodukčním HUND ÜBER BORD (DOBRODRUŽSTVÍ NA LABI), si zahrál postavu kapitána, který vezme sebou na cestu celou rodinu ze psem. O tři roky později hrál v dalším česko-německém koprodukčním filmu JAKUB LHÁŘ.

Na divadelní scéně se berlínským divákům představil, jednou jako Pavel v Gorkého MATKA, podruhé jako Jean Cabet v Brechtově DIE TAGE DER COMMUNE, či Aufidus v Shakespearově tragédii CORIALANUS. Proslavilo jej učinkování v seriálu POLIZEIRUF 110 (VOLEJTE POLICII 110). Vedle divadla se věnoval i práci v rozhlase. Jeho posledním filmem byl NIKOLAIKIRCHE z roku 1995. Film, natočený podle knihy Ericha Loesta, je věnovaný posledním měsícům NDR a odehrává se v Lipsku.

Zemřel po dlouhé nemoci v Berlíně ve věku 64 let. V herecké tradici pokračuje jeho sestra Renate von Wangenheimová a další nevlastní sestra Ruth Reineckeová.


16.5.1941
Magdeburk, Německá říše
20.11.2005
Berlín, Berlin, Německo
Hans-Peter Reinecke csfd

Der Preis der SchönheitNikolaikircheDrachensaatUnerwartete BescherungGroßer FriedenEinzug ins ParadiesEmmaSidonies BilderErnst ThälmannJorinda a JoringelMein lieber Onkel HansHeiße Ware in BerlinDer Mann und sein NameHolubářkaDas RadKmotříček smrtMeines Vaters StraßenbahnIch - Dann eine Weile nichtsCoriolanMoral der Banditen, DieO čertovi a třech zlatých vlasechTambariEin altes ModellKarlemanns BrückePirat mit HindernissenRequiem für Hans GrundigAlwin auf der LandstraßeDer Untergang der EmmaJakub lhářPunane viiulTak třeba JosefKovadlina nebo kladivoDobrodružství na LabiEin Mann, der sterben mußKLK volá PTX: Červená kapelaVerwandte und BekannteNa cestě k LeninoviHejtman FloriánBrennende RuhrStopa kamenůFliegende Holländer, DerChristineJednou v létěJulia lebtDas hölzerne KälbchenHolubiceSpotkania w mrokuDrehkreuz AirportAm liebsten MarleneDer KapitänUnser Lehrer Doktor SpechtVolejte policii 110Wir sind auch nur ein VolkPolicejní zpravodajská službaProkurátor má slovo


Aktualizace osobnostního profilu Hans-Peter Reinecke: 19.11. 2023 10:01