Jindřich Polák (1925 - 2003)


Jindřich Polák se narodil 5. května 1925 v Praze. Odmaturoval v roce 1944 na smíchovském gymnáziu. Už za studií se věnoval ochotnickému divadlu v Malostranské besedě a jako promítač pracoval v kině Máj, kde získal i výuční list promítače. Po osvobození začal studovat práva na Univerzitě Karlově, ale zároveň získal místo promítače ve Zpravodajském filmu, po jednom semestru opustil vysokoškolská studia a stal se redaktorem v „Týdnu ve filmu“.

Téměř ke všem svým snímkům i seriálům si napsal námět, literární a technický scénář (třeba SMRT V SEDLE, PÁTÉ ODDĚLENÍ, KLAUN FERDINAND A RAKETA, IKARIE XB 1, HRA BEZ PRAVIDEL, NEBEŠTÍ JEZDCI, PAN TAU…, NOC KLAVÍRISTY, ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM, SMRT STOPAŘEK, LUCIE, POSTRACH ULICE, BUBU A FILIP atd.).

Jako režisér debutoval úspěšnou dobrodružnou podívanou SMRT V SEDLE (1958) s Rudolfem Jelínkem. Za dva roky natočil špionážní drama PÁTÉ ODDĚLENÍ (1960), ale skutečné uznání si získal až díky realizaci a natočením ojedinělého českého vesmírného Sci – Fi dramatu z budoucnosti se Zdeňkem Štěpánkem IKARIE XB 1 (1963). V dekoracích IKARIE XB 1 stihl Polák natočit ještě dětský snímek s Jiřím Vršťalou KLAUN FERDINAND A RAKETA (1962), populární hlavně v NDR.

Během 60. až 80. let uvedl režisér do českých kin (kromě sestřihů svých seriálů) koprodukční (s NDR) komedii STRAŠNÁ ŽENA (1965), akční kriminálku HRA BEZ PRAVIDEL (1967), o českých letcích v anglické RAF válečné NEBESKÉ JEZDCE (1968), krimi NOC KLAVÍRISTY (1976) s Václavem Voskou v hlavní roli, legendární Sci – Fi komedii s časovými smyčkami a s Petrem Kostkou v titulní dvojroli ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM (1977), kriminální film podle skutečné události SMRT STOPAŘEK (1979) s Markem Perepeczkem a nakonec i PANA TAUA (1988).


5.5.1925
Praha, Československo
22.8.2003
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jindřich Polák csfd

Kačenka a strašidlaKačenka a zase ta strašidlaPan TauChobotnice z II. patraVeselé Vánoce přejí chobotnice...a zase ta Lucie!Lucie, postrach uliceOd zítřka nečarujiPoplach v oblacíchSmrt stopařekZítra vstanu a opařím se čajemNoc klavíristyNebeští jezdciHra bez pravidelClown Ferdinand will schlafenStrašná ženaIkarie XB 1Klaun Ferdinand a raketaPáté odděleníSmrt v sedleKačenka a strašidlaChobotnice z II. patraNávštěvníciLuzie, der Schrecken der StraßePan TauNávštěva u Návštěvníků ...aneb jak se natáčel seriálPan TauCísařovy nové šatyStatečný cínový vojáček


Aktualizace osobnostního profilu Jindřich Polák: 24.2. 2024 16:32