Ivan Renč 87 let


Ivan Renč je synem českého básníka Václava Renče (18. 11. 1911 – 30. 4. 1973), představitele spirituálního proudu české literatury. Vystudoval kameru na FAMU a od roku 1961 začal pracovat jako asistent v Krátkém filmu Praha při tvorbě kreslených a loutkových filmů, od roku 1965 i jako režisér. Koncem šedesátých let se zařadil k tvůrcům, kteří ve své filmové fantazii těžili z konfrontace snu a reality. Ve svých filmech často využíval kombinaci hraného a animovaného filmu.

Od poloviny sedmdesátých let začal rovněž působit v televizi, kde se mu stala hlavní pracovní náplní tvorba večerníčkových seriálů. Lze uvést Dobrodružství Péti Světošlápka (1978), Koulelo se jablíčko (1989), Rok se skřítkem Vítkem (1990), Skopičinky a malůvky Mistra Libora Vojkůvky (1997), Štuclinka a Zachumlánek (1999) a další.

Je také autorem knížek pro děti, které začal psát po roce 1990. Na několika z nich spolupracoval se Zdeňkou Krejčovou. Knihy mají většinou biblické a historické náměty.

V roce 1960 hrál hlavní roli ve studentském filmu Jana Němce Sousto o vězni z koncentračního tábora na konci druhé světové války.


23.3.1937
Praha, Československo
Ivan Renč csfd

SalarNesmrtelná odysseaHlídačMalý králHonzík a Samuel aneb kudy vede cesta na severŠtuclinka a ZachumlánekSkopičinky a malůvky Mistra Libora VojkůvkyKuchárske rozprávkyPasáček AsafBubla FráčekKamenáčikČtyřlístekPsí kusyFélix a rúrkaKoulelo se jablíčkoLepidielkoRok se skřítkem VítkemČo to zvoní, čo to hrká?Chichichi - chachachaJarníčkyJedna žabka - dve žabkyKluci a hvězdaPetřík a Lucinka v zemi pampelišekKuklík a sova VihuelaPohádkový dědečekRozprávky naopakDobrodružství Péti SvětošlápkaPříhody z našeho domuSamá vodaKoníček LargoIndiánská princeznaLabyrint srdceO třech malých princezničkáchPutovanie kukučky KukulienkyHoupačkaSvätohorLoutka, přítel člověkaDaliborkaJeruzalémská uliceKačička ModropierkoO třech písmenkáchPříběhy z manéžeVelbloudí nápady


Aktualizace osobnostního profilu Ivan Renč: 19.4. 2024 13:51