Ján Roháč (1932 - 1980)


Přímo geniální režisér československého humoru a skvělý člověk. Ján Roháč se narodil dosti sporně dle odborníků 18.června 1932, avšak i prvý červnový den je uváděn za jeho narození. Místem bylo Nitrianské Pravno u Prievidzi na Slovensku. Po gymnaziálním studiu přešel na slavnou DAMU v Praze, kterou si oblíbil, miloval estrády a zábavní pořady, které mu skutečně přirostly k srdci.

Jeho velice osobitý a tvůrčí duch dává za vznik např. Hovorům "H" s Horníčkem či bohémskému počinu z počátku sedmdesátých let BYLI JEDNOU DVA PÍSAŘI se skvělými Sovákem a Horníčkem, tímto epizodiálním seriálovým tv filmem se navždy zapsal do dějin české komiky. Během svého, žel krátkého uměleckého života zvládnul natočit přes dobrou desítku hraných snímků, mnoho divadelních představení a několik seriálů vždy s nadsázkou a jistým velice hlubokým pohledem, jenž byl zakořeněn niterně přímo v Jánovi. Rovnež pomohl mnoha dnes velice uznávaným umělcům na světlo světa v jeho muzikálním filmu KDYBY TISÍC KLARINETŮ.

Byl dobrým člověkem a gurmánem s velkým srdcem a nadáním, který miloval svou vlast a reprezentoval ji nejlépe, jak tehdy doba dovolovala, podílel se na světovém Kinoautomatu z Expa ´67. Miroslav Horníček společně s přítelem a režisérem V.Svitáčkem pak vzpomínali v roce 1990 pořadem Hovory "H" ještě po dvaceti letech na tohoto nepřekonatelného autora a snad i jako my, diváci, si tajně v duchu říkali, musil skutečně odejít tak předčasně? Odešel navždy nečekaně a rychle dne 5.října 1980 v pouhých osmačtyřiceti létech.


1.6.1932
Nitrianske Pravno, Československo
5.10.1980
Praha, Československo
Ján Roháč csfd

Sejdeme se v BetheluZájezdKontrola nemocnéhoParížsky životChlapiKeby skriňa bola oknomPäť opônTraja chrobáciPomstaMiláčekDlouhá bílá nitSvatební nocDlhý deňTchýněKinoautomat: Člověk a jeho důmDobře placená procházkaGigliho áriaRecitál Jiří Suchý - Jiří ŠlitrKdyby tisíc klarinetůUspořená libraDo videnia, Lucienne !Mládenec madame HussonovéŠkorpionByli jednou dva písařiVánoční koncert Karla GottaKarel Gott v LucerněKoncert Karla GottaLaterna magika IIHovory H ještě po dvaceti letechV klokotu velkoměstaHle Praha, pane PařížaneJak se vám líbí?Kytice pro TOČRZpíváníKarel Gott ve SlanémMelodie, které Vás pohladíSilvestr 1979 - Hrajeme si jako dětiSlovo a saxofon Felixe SlováčkaVečer v rájiŠesť plus jednaŠéfredaktor čehokolivDrevený programJarní výletKarel Gott ve SlanémMóda nevyjde z módyPraha plná písničekPísničky pro pamětníkyRodný môj krajSilvestr hravý a dravýVíno, vínko, vínečkoZpívá a hovoří František ČechJsi jako zahradaNad dopisy silvestrovských divákůSilvestr na přání aneb Čí jsou hory KavčíHudba - to je mojeHusle a cimbalA predsa sa krúti


Aktualizace osobnostního profilu Ján Roháč: 30.3. 2024 15:59