Margit Harníčková (1923 - 2011)


Margit Harníčková se narodila 26. dubna 1923 v Praze jako Margit Fišerová. Někdy též byla psána jako Margita Harníčková. Hereckou kariéru začínala a rozvíjela ještě pod svým dívčím jménem. Nejprve vystupovala v letech 1943 – 1944 v třebíčském Horáckém divadle a v Divadelní společnosti Františka Sece (1944 – 1945).

Později byla i s manželem zaměstnána v nakladatelství Albatros. Harníčková byla představitelkou různých mladých a temperamentních milovnic, naivek a hrdinek. Pro své role využívala mimické a hlasové předpoklady, pohyby a práci s tělem a především dovednost pro charakterizaci svých postav. Vytvářela různé malé, ale i velké, role v klasickém a moderním českém a světovém repertoáru.

Ovšem nikdy nedosáhla takové proslulosti jako její ostatní kolegové. Ovšem ve Vesnickém divadle si zahrála například Melu ve hře Gabriely Zapolské „Morálka paní Dulské“ v režii hostujícího Františka Salzera, Služku v „Domě doni Bernardy“ F. G. Lorky za režie dalšího hostujícího režiséra Bohuše Hradila a nebo Růženu ve hře Ilji Prachaře „Hádajú sa o rozumné“ pod režií Gabriela Harta a za výpravy Adolfa Weniga. Je zajímavostí, že před filmovou kameru se Margit Harníčková dostala až po několika letech prodlených mimo divadlo a po mateřské dovolené.

Na konci 50. let se objevila a debutovala v pětatřiceti jako sousedka v dramatu Jiřího Sequense ÚTĚK ZE STÍNU (1958) s Františkem Smolíkem a o rok později jako žena v umývárně v psychologickém dramatu s Vlastou Matulovou, Františkem Holarem a Janem Třískou KRUH (1959) Ladislava Rychmana a jako Ramasová v dramatu podle stejnojmenného románu Karla Čapka PRVNÍ PARTA (1959) režiséra Otakara Vávry v hlavních rolích s Eduardem Cupákem, Gustávem Valachem, Jaroslavem Vojtou a Rudolfem Deylem ml.


26.4.1923
Praha, Československo
26.4.2011
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Margit Harníčková csfd

Všichni proti všemPetrolejové lampySměšný pánNeschovávejte se, když pršíZelené obzoryŽivot bez kytaryKruhPrvní partaÚtěk ze stínu


Aktualizace osobnostního profilu Margit Harníčková: 11.11. 2023 15:39