Marta Richterová 83 let


Herečka Marta Richterová pochází ze Zlína, kde také vyrůstala, po jedenáctiletce a zkušenostech s ochotnickým divadlem zamířila na pražskou DAMU, kde začala studovat obor herectví. Studium však ukončila již po jednom roce (1957). Bez dokončeného vzdělání nastoupila jako herečka na oblastní scény, začínala v Ostravě, následně vystřídala několik krátkodobých angažmá ve Slezském divadle v Opavě, v Městském divadle pracujících v Mostě a nakonec v Krušnohorském divadle v Teplicích. V roce 1966 se znovu dostala do Prahy a na čtyři roky zakotvila v Ústředním souboru ministerstva vnitra. To ale bylo její poslední stálé angažmá a od roku 1970 působí na volné noze.

Opuštění stálého divadelního angažmá se na její práci pro film zprvu nijak neprojevilo a ještě v roce 1971 hrála v pěti filmech různých žánrů, pak ale následovala pětiletá pauza a znovu se před kameru vrátila až v roce 1976. Marta Richterová neoplývala prvoplánovým půvabem, ale svým způsobem byla atraktivní, což ji předurčilo k postavám dobře situovaných manželek úspěšných mužů (V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ, 1981) nebo luxusních prostitutek (ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE, 1983).

Koncem osmdesátých let se z filmu prakticky vytratila, po několika letech se pak znovu objevila až jako sousedka v hořké komedii PASTI, PASTI, PASTIČKY (1998). Od konce sedmdesátých let příležitostně pracovala také pro televizi, za zmínku stojí její účast v kvalitních inscenacích jako POČÍTÁNÍ OVEČEK (1981) nebo ZATMĚNÍ VŠECH SLUNCÍ (1987), hrála také v několika televizních seriálech. Zatím naposledy hrála Marta Richterová v televizním kriminálním příběhu V HLAVNÍ ROLI (2005).


4.6.1940
Zlín, Protektorát Čechy a Morava
Marta Richterová csfd

Dědictví aneb Kurva se neříkáJseš mrtvej, tak nebrečSmyčkaV hlavní roliPasti, pasti, pastičkyKainovo znameníPot, lesk a potleskAnděl svádí ďáblaHodinářJen ty a jáDanZatmění všech sluncíZuřivý reportérŠašek a královnaMůj hříšný mužČerná punčochaRumburakAnděl s ďáblem v tělePropastS tebou mě baví světVelký případ malého detektiva a policejního psa KykýnaKonkursPočítání ovečekV podstatě jsme normálníBlázni, vodníci a podvodníciHlas krveLásky mezi kapkami deštěNa koho to slovo padne...Panelstory aneb Jak se rodí sídlištěŘekni mi to beze slovDeváté srdceČekání na déšť„Já už budu hodný, dědečku!“Což takhle dát si špenátJá to tedy beru, šéfe...!Den pro mou láskuDům Na poříčíHra o jablkoMalá mořská vílaSmrt mouchyStřílej oběma rukamaKrálovské usínáníOtevřený kruhSvatba bez prstýnkuKlíčTajemství velikého vypravěčeVím, že jsi vrah...Černý vlkJeden z nich je vrahNa kometěSvatá hříšniceĎábelské líbánkyOdvážná slečnaSvětáciZabil jsem Einsteina, pánové...Bylo čtvrt a bude půlKulhavý ďábelMaltézský sokolNa kom se dá dříví štípat


Aktualizace osobnostního profilu Marta Richterová: 7.3. 2024 13:01