Ladislav Rychman (1922 - 2007)


Ladislav Rychman se narodil 9. října 1922 v Praze. Maturoval v roce 1941 na pražském gymnáziu a začal se studiem na jazykové škole. Ke konci války byl vězněn v koncentračním táboře (1944 – 1945) a byl málem popraven. Po válce studoval estetiku na filozofické fakultě a FAMU u profesorů Elmara Klose a Bořivoje Zemana, kterou však nedokončil. Rovněž hrál a byl dramaturgem v Divadle satiry (1946). Nakonec odešel trvale k filmu jako asistent režiséra Bořivoje Zemana (např. u filmu NEVÍTE O BYTĚ?).

V polovině 50. let odešel do Filmového Studia Barrandov jako režisér dlouhometrážních hraných filmů. Ještě předtím si však s chutí zahrál několik malých epizodních rolí svlékajícího se terezínského vězně v Radokově dramatu DALEKÁ CESTA (1949), muže s psacím pultíkem na zádech v komedii CÍSAŘŮV PEKAŘ a PEKAŘŮV CÍSAŘ (1951) Martina Friče, režiséra v DÉLCE POLIBKU DEVADESÁT (1965) Antonína Moskalyka, krejčího v povídce JAK SE KOUPE ŽENA z detektivky ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE (1965) a zaměstnance spořitelny v DÁMĚ NA KOLEJÍCH (1966).

U svých filmů byl nejen režisérem, ale také scenáristou (KRUH, ČERNÁ SOBOTA, ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE, STARCI NA CHMELU, ZLATÁ SLEPICE, „BABIČKY DOBÍJEJTE PŘESNĚ!“ aj.). Ladislav Rychman byl znám jako režisér hudebních filmů a muzikálů, psychologických příběhů, kriminálek či komedií. Debutoval režií kriminálního dramatu PŘÍPAD JEŠTĚ NEKONČÍ (1957). Z jeho dalších dramat, kriminálek a psychologických snímků vyjmenujme psychologické drama KRUH (1959), povídku JAK SE KOUPE ŽENA v triptychu ZLOČIN V DÍVČÍ ŠKOLE (1965), detektivní komedii ŠEST ČERNÝCH DÍVEK ANEB PROČ ZMIZEL ZAJÍC? (1969), politicky angažované drama PÍSEŇ O STROMU A RŮŽI (1978) a Sci – Fi drama „BABIČKY DOBÍJEJTE PŘESNĚ!“ (1983), jež ukončilo i jeho filmovou kariéru.

Rychmana však nejvíce proslavily jeho muzikály a komedie. Stál u zrodu jednoho z nejúspěšnějších a prvních českých muzikálů STARCI NA CHMELU (1964) s příběhem o studentovi Filipovi (Vladimír Pucholt) a studentce Hance (Ivana Pavlová), kteří se sblíží na chmelové brigádě. V té době manželským párem Jiřinou Bohdalovou a Radoslavem Brzobohatým stvořil Rychman muzikál DÁMA NA KOLEJÍCH (1966), Karla Gotta jako malíře Švandu ve velmi volně zpracované báchorce „Strakonický dudák“ J. K. Tyla HVĚZDA PADÁ VZHŮRU (1974), s Helenou Vondráčkovou a Luďkem Sobotou hudební komedii JEN HO NECHTE, AŤ SE BOJÍ (1977), komedii s Taťjanou Medveckou a Janem Kanyzou ZLATÁ SLEPICE (1980) a poslední muzikál v jeho životě LÁSKA NA DRUHÝ POHLED (1981).


9.10.1922
Praha, Československo
1.4.2007
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Ladislav Rychman csfd

ZabijáciPojďte s námi mezi bohy!Stalo se jedné neděleŠach mat !Tři mušketýři„Babičky dobíjejte přesně!“Láska na druhý pohledZlatá slepicePíseň o stromu a růžiJen ho nechte, ať se bojíLetní romanceHvězda padá vzhůruŠest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc?Dáma na kolejíchZločin v dívčí školeStarci na chmeluTisíc pohledů za kulisyKruhPřípad ještě nekončíU lékařeVáclav Hollar, český rytecNejde jenom o drátVítězství životaHrály dudyKytice díkůLidové tance I. - VII.Národní umělec Václav VydraLoupací radličkaUmělé osvětlování pracovišťPražská neděleRomantický večerHaló, tady Orchestr a balet ČSTIvana Pavlová: DominikuMilan Chladil: Chtěl bych mít kapeluJiří Suchý: Obnošená vestaMiloš Kopecký: Mackie MesserIrena Kačírková a Josef Bek: Dáme si do bytuSemafor - Největší hityNa letním bytěPodivuhodný večer se slečnamiPíseň z jižních ČechPřekvapení pana MilberryhoRudolf II.SerenádaBotyBásníkDěvče za všechny penízeFantom operyPád rodu VotickýchSmrt ArchimedovaVe vlaku je šerifVernisážVečeře přes půlnocPřepadeníFantastická neděleMelouchVěštecDaň z pohodlíNa zelené louce


Aktualizace osobnostního profilu Ladislav Rychman: 11.3. 2024 22:13